E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Itálie

Benátky

 

Benátky leží uprostřed mělkého vnitřního moře o délce zhruba 40 km a max. šířce15 km - tzv. laguně. Laguny vznikly v prehistorické době tak, že na plochých plážích v severním oblouku

 

Jadranu, zhruba 20 km před vlastní linií pobřeží moře naplavilo písečné duny s malými propustmi. Na vyvýšeninách vyčnívajících z vod laguny jako ostrovy vzniklo nejprve množství osad, z nichž se postupně vytvořily Benátky. Doslova ostrovní charakter si město podrželo až do r. 1846, kdy byl postaven železniční násep spojující je s pevninou.
Benátky založili v roce 452 Venetové, po nichž také město dostalo svůj název Venezia. Moře, které obklopuje město ze všech stran, mu dříve zaručovalo přirozenou ochranu před nepřáteli, nyní je vlastně základem krásy tohoto města.
Napříč celými Benátkami protéká kanál Le Grande, který ústí v zálivu sv. Marka. Na náměstí sv. Marka je neuvěřitelné množství holubů a turistů - bazilika sv. Marka se však přehlédnout nedá. Vypadá krásně jak zvenku, tak i zevnitř. Je však poznamenána tím, že je město postaveno na vodě - podlaha je uvnitř až nepříjemně zvlněná.
Benátky se skládají se ze 118 těsně vedle sebe ležících plochých ostrovů, jejichž bahnitý a měkký povrch byl zpočátku jako podloží pro stavby naprosto nevhodný. Proto si usedlíci pomáhali tak, že do vrstvy bahna vráželi kmeny stromů, jeden těsně vedle druhého, až na úroveň pevného podkladu, na to pokládali vodorovně další vrstvu kmenů, a teprve na takto získaném podkladě mohli budovat své stavby. Téměř všechny z 20 000 budov v Benátkách jsou stavěny tímto způsobem.
Najdeme tu okázalé kostely, paláce z mramoru a kamene a gondoly plující romantickými vodními kanály. Mezi největší lákadla patří náměstí a bazilika sv. Marka, Dóžecí palác nebo hodinová věž. Najdeme zde díla takových benátských mistrů jako byli Tizian, Tintoretto nebo Veronese. Pro mnoho lidí jsou Benátky tím nejmalebnějším městem na světě. Z každého koutu tu dýchá jejich úžasná historie naplněná příběhy o dávných šlechtických rodech, náboženských slavnostech a politickém dění. Ale krásné jsou i okolní malebné ostrůvky - Murano se svou tradiční výrobou skla, Burano se světově proslulou výrobou krajek nebo nejkrásnější ostrov laguny Torcello s četnými katedrálami a paláci.

zdroj : Benátky


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19783)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13700)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13861)

    Last minute
    18.1% (13224)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12688)

    Celkem hlasů: 73256

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.