E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Kunštát

Zámek Kunštát

 

Původně středověký hrad získal svoji současnou podobu přestavbami v polovině 16. století a dále v letech 1678-1680. První zmínka o gotickém hradu na místě dnešního kunštátského zámku

 

pochází z roku 1280. Jeho zakladateli byli páni z Kunštátu. Z tohoto rodu pocházel i slavný český panovník Jiří z Kunštátu a z Poděbrad, jemuž kunštátské panství patřilo v letech 1427-1464. Majitelé se pak často střídali. V druhé polovině 16. století byl hrad přebudován v renesanční zámek. Roku 1680 dal Jan Maxmilián z Lamberka zámek barokně upravit ve dvoupodlažní obdélníkovou budovu, při čemž byla ponechána podstatná renesanční část, stejně jako hranatá věž z někdejšího hradu. Také kaple dostala barokní ráz.
Počátkem 20. století, za držení zámku posledními majiteli, byl zámek upravován v romantickém stylu. Byla přebudována hradní brána, původně obvodové hradby byly přebudovány na terasy a prostory v okolí parkově upraveny. Posledními majiteli byli Coudenhoveové.
V současnosti tu je umístěn archiv. Veřejnosti je přístupný jen příležitostně, např. při kunštátských hrnčířských trzích.
V blízkém okolí zámku a města Kunštát se nachází ve vzdálenosti asi 2 km severně, u obce Rudka, uměle vytvořené pískovcové jeskyně blanických rytířů a rozhledna na vrcholu kopce Milenka (580 m n. m.)

Zdroj : Olešnice


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19801)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13714)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13872)

    Last minute
    18.1% (13246)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73343

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.