E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Pondělí, 20. 05. 2024
Name-day Zbyšek
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Pension Slezský dům in Jeseník

Active holiday

Stáj Arka




Magazine Gulliver

Previous page

Brandýs nad Labem

Brandýský zámek zažívá renesanci

 

Oblíbené lovecké sídlo korunovaných hlav habsburského rodu. V místnostech rokovali ale i panovníci jako ruský car a pruský král. Zámkem v Brandýse nad Labem totiž kráčela historie. Dnes se vrací

 

do své původní krásy.
Na lovy jezdil na své sídlo do Brandýsa císař Rudolf II. Rozsáhlá zámecká obora, polabské lesy a zámek zažily velkolepé císařské hony a slavnosti i během vlády Rudolfových nástupců. Na zámek a Brandýs velmi rád vzpomínal také poslední panovník Rakouska - Uherska Karel I. Nejenže tady vojákoval, ale přivedl si sem i novomanželku Zitu.
Habsburkové na zámek jezdili od poloviny 16. století. Architekti mu díky nim vtiskli jeho renesanční podobu. Rod o něj přišel v roce 1918 a zámek se měl stát sídlem prezidenta T. G. Masaryka. Nakonec ale byly vybrány Lány, a tím začala doba devastace památky. "Zámek byl vystěhován," řekl Milan Dvořák, vedoucí odboru kultury městského úřadu a vedoucí správy zámku.
"Sbírky a zařízení byly odvezeny. Komnaty se změnily v kanceláře a provozní prostory státního úřadu pro lesní hospodářství. Byly tady i byty," podotkl. Správu zámku převzalo v roce 1995 město Brandýs nad Labem- Stará Boleslav a rozeběhla se záchrana památky.
"Začalo se stabilizací budovy, opravily se střechy a postupně se restaurovaly sgrafitové výzdoby," přibližuje práce Milan Dvořák. "Rekonstrukce se dočkala hodinová věž a celé reprezentační patro zámku ve všech čtyřech křídlech. Do místností se nastěhovaly historické expozice," uvedl.
Město do opravy zámku vložilo za dva roky z rozpočtu přes 20 milionů korun. Rekonstrukce však stále pokračuje. Příští rok by se měli návštěvníci podívat i do opravených místností ve druhém patře památky.
Návštěvní doba:
leden - prosinec, úterý až neděle: 10 - 17 hodin Délka prohlídky asi 60 minut Vstupné: dospělí - 50 korun, děti, studenti, důchodci, invalidé - 25 korun, rodinné vstupné - 110 korun

Zdroj : Moje noviny


    Previous page

     


    Weather

    Tuesday 21.05.

    25°C
    12°C

    Wednesday 22.05.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    26.9% (20334)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (14162)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14312)

    Last minute
    18.1% (13700)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (13198)

    Number of contender 75706

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.