E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Severní Amerika

Gettysburg: město, kde bitva zastavila čas

 

Gettysburg býval zapomenutým městečkem v Pennsylvánii, dnes je poutním místem. Proběhla tu největší bitva na americkém území, tisíce nadšenců každý rok boje oživují. Podle historických

 

scénářů přichází legendární generál Lee, v kopcích je pak poražen. Čas se vrací do července 1863.
Hotely městečka na přelomu června a července praskají ve švech. Tisíce lidí chtějí vidět třídenní bitvu, která určila výsledek občanské války Severu proti Jihu. Šedivé proudy konfederovaných vojáků se 1. července skutečně vynoří na silnici od Cashtownu a u McPhersonova kopce rozvíjí generál Heth svou divizi, aby napráskala modrokabátníkům ze Severu. Už zase děla zasypávají zformované řady vojáků, zteče na bajonety se řítí do srázu Little Round Topu, nakonec generál Pickett vezme útokem střed federální linie, jak tomu bylo 3. července 1863. V polích leží mrtvoly 51 000 vojáků, tentokrát však muži za potlesku přihlížejících vstávají a jdou na pivo - šediví a modří společně. Hra na válku končí, tak zase napřesrok. Nesplněné sny Jižanů a národní tragédie jsou dnes divadlem.
Gettysburg je Národní vojenský park, největší na světě. Přes 1000 děl a památníků, 20 muzeí a různých atrakcí je nahuštěno na 64 čtverečních kilometrech. Zde před 142 lety bojovalo 152 455 mužů, měli 550 děl a vystříleli za tři dny 569 tun munice. Byl zraněn nebo padl tam každý čtvrtý muž, který sem dopochodoval pod vlajkami Unie nebo Konfederace. Zabito bylo 5000 koní. Teď sem míří muzikanti, lovci duchů a ovocnáři.
Poutní místo
Věhlas Gettysburgu přitahuje lidi nejrůznějších zájmů. Sezona začíná v dubnu, přijíždějí umělci a vystavují svá díla spojená s historií. Jako střed Adams County, lokality proslavené 8000 hektary broskvových sadů, je Gettysburg v květnu místem konání festivalů sklizně. Začátkem léta tu mají sraz dixielandové kapely a tanečníci tradičních stylů. Za předehru rekonstrukce bitvy se považuje červnové hostování sběratelů historických předmětů, zejména zbraní, map a uniforem; krátce nato sem zavítají nadšenci ze skupin vojenských bubeníků a plukovních trubačů.
Federální instituce označují hotely a atrakce putovního místa čtyřmi a pěti hvězdičkami, jen historický okruh vlakem dostal tři. Letní akce ukončuje v srpnu setkání automobilových veteránů a mistrů kuchyně. Na začátku září se v ulicích předvádějí řemesla z 18. století, na konci měsíce se pak pořádá Eisenhowerův víkend: přijíždějí spojenecké tanky, vojáci ze 2. světové války a armádní vozidla. Festival etnických rozdílů zase představuje hudbu, jídla a umění různých ras. Říjen patří jablkům, moštům, broskvovým pálenkám, poníkům a country kapelám.
Konci sezony v listopadu vévodí trhy rukodělných výrobků od řemeslníků ze 30 zemí, přehlídka k výročí Lincolnovy návštěvy; poslední víkend se do města sjedou chrámové sbory a nejznámější tvůrci vánočního cukroví.
Eisenhowerův dům
Z Gettysburgu, ležícího 125 kilometrů severně od Washingtonu, vedou turistické okruhy na všechny strany. Severovýchodně od něj leží York, proslavený výstavou motocyklů; Lancaster, holandské městečko v Novém světě; na severu Carlisle, koloniální výspa z dob britské dominance; a hlavní město Pennsylvánie Harrisburg. Přímo v okolí města lze nalézt most, který je zastřešen zručností tesařů; s datem vzniku roku 1852 patří k nejstarším krytým mostům v USA. Největším lákadlem je určitě dům a farma prezidenta Dwighta D. Eisenhowera na jih od Gettysburgu.
Bílá stavba uprostřed polností je doplněna o golfové hřiště, kde tento bývalý generál odpočíval a hostil zahraniční návštěvy. Jednal tu třeba se sovětským premiérem Nikitou Chruščovem, hlavou Francie Charlesem de Gaullem a britským premiérem Winstonem Churchillem. Lidem je přístupná například Eisenhowerova knihovna. Z Gettysburgu sem jezdí autobus.
Ze zvláštních rodin, jež se v okolí města usídlily, jmenujme alespoň farmáře, kteří na pozemcích západně od Gettysburgu cvičí trpasličí koně a předvádějí za úplatu jejich kousky v nejnemožnějších sestavách.
Bojiště na dlani
Dokonalý přehled na bojišti zajišťuje dvouposchoďová rozhledna vysoká 105 metrů, na vrchol vyvážejí zájemce dva výtahy. Uvnitř jsou popsány terénní lokality na plastické mapě ve směru výhledu. Park ve středisku tzv. cyklorámy přehrává přesmyčku filmových scén z bitvy na prostorové plátno o rozměrech téměř 122x9 metrů, uvnitř místnosti se lidé ocitají pod palbou konfederálních děl nebo se stanou cílem útoku na bajonety.
Národní vojenský park byl založen z popudu místních ihned po skončení války, aby udržoval povědomí o vítězství Unie a zachoval okolí i domy ve městě ve stavu z období bitvy. První památník byl vztyčen 2. pluku z Massachusetts u Spanglerovy studánky v roce 1879. Finanční problémy však donutily zažádat roku 1895 federální vládu o dotace. Tím vznikl oficiálně park, řízený do roku 1933 ministerstvem války, poté obrany.
Turistické stezky měří dnes 42 kilometrů, park navštíví každý rok 1,8 milionu lidí. Návštěvnické centrum rozdává zdarma brožury a mapy bojů, loni chod parku přišel na více než pět milionů dolarů. Centrum veliké cyklorámy ukazuje Pickettův útok, pak tu máme (kromě nás) dvě veřejné organizace: návštěvnické centrum a muzeum památek občanské války, sdělil Haló novinám ranger a historik vojenského parku John Heiser.
Autem i koňmo
Poznávání bojiště je možné pěšky, na kole, v autě nebo dokonce koňmo. Park řidičům pronajímá mapy okružních tras s označenými místy hlavních bojů a magnetofony s mnohajazyčným výkladem. Po příjezdu k lokalitě vyznačené v mapě jen spustí přehrávání a vyslechnou příslušnou pasáž. Cyklisté za úplatu obdrží bicykl s počítačovou navigací, helmu, zámky a mapy. Vyznavači pěšího turismu si s sebou mohou vzít licencovaného průvodce. Kempovat lze v levných chatkách, cena hotelového pokoje se pohybuje od 30 do 160 dolarů za noc. Vyrazit na hřbetu koně má výhodu při zdolávání stezek do strmých zalesněných kopců na jih od města.
Neklidné duše
Jako každé jiné místo krveprolití, plné bolesti, zloby a strachu, je i Gettysburg vyhledáván znalci paranormálních jevů. Lovci duchů mají místní bojiště v oblibě, zveřejněno bylo nesčetně snímků a dokumentů televizních štábů. Přestože mnoho záběrů je pro nízkou kvalitu jako důkaz nepřípustných, vědecké vysvětlení zbylých je mírně řečeno směšné.
Nejznámější jsou záběry oparů proplétajících se domem Jennie Wadeové, jediné civilní oběti bitvy. Ohnivé koule ve větvích Little Round Topu a noční kouřové postavy z pšeničného pole, kde obě strany ztratily na 6000 mužů, zůstanou nejspíš věčnými otazníky. Očití svědkové dále vyprávěli o občasných setkáních se skupinami průhledných vojáků, kteří ve formaci bez cíle pochodovali po krajině. V dusných letních nocích je údajně slyšet nářek konfederačních vojáků, kterým ve stájích lékaři amputovali končetiny bez tišících látek - ty armádě dávno došly.
Bitva o boty
Severovirginská armáda pod velením Roberta E. Lee byla v bitvě od 1. do 3. července 1863 poražena v nevhodném terénu u Gettysburgu. Přitom město nemělo žádný strategický význam; divize Harryho Hetha opustila hlavní voj ležící u Cashtownu, aby v Gettysburgu rekvírovala boty. Ty Jižanům po dlouhém pochodu z Virginie scházely. Divize však narazila na federální jezdectvo Johna Buforda a do oblasti zamířily další síly.
Buford nechtěl pustit rebely na výšiny jižně od města, což se mu za přispění dorazivší federální pěchoty podařilo. Lee večer prvního dne ovládl město, nezískal ale hřbitovní návrší a lesnatý Culpův kopec. Tam se tzv. armáda Potomacu opevnila, Lee se proto rozložil na vrcholu s luteránským seminářem naproti velitelství protivníka George Meada. Tomu zajal 5000 mužů, když II. sbor generála Richarda Ewella zaútočil na pravém federálním křídle a obrátil tím celou armádu Unie na útěk.
Druhý den se Lee rozhodl napadnout křídla Meadova vojska, opustil tím tragicky úspěšnou taktiku obranné bitvy. Generál James Longstreet se svým I. sborem napadl oblast Little Round Topu na jihu, Ewell vyrazil proti Culpovu kopci. Jižanům se sice podařilo obsadit Ďáblovo doupě, broskvový sad a pšeničné pole, ke zdolání Little Round Topu a obchvatu křídla ale neměli dost sil. Ztráty byly strašné, zejména proto, že útok byl veden do kopce proti obráncům skrytým za skalami a stromy.
Zoufalý útok
Nesoustředěný Lee, sužovaný úplavicí, se třetí den rozhodl vzít útokem střed federálních sil na hřbitovním návrší. Věřil, že mají nepřátelé po zkušenostech z předchozího dne hlavní síly na křídlech. Do cílového prostoru pálilo nepřetržitě 150 děl po dvě hodiny, pak z lesa vyrazila divize generála George Picketta. Jeho 13 000 mužů nedokázalo však po přechodu téměř dvou kilometrů otevřeným prostranstvím pod palbou děl prorazit přes odhodlané muže generála Winfielda S. Hancocka, bitva se změnila v tragédii. Pickettova divize přestala existovat, generál Lee se mužům omluvil, vzal na sebe vinu. Když to vojáci slyšeli, chtěli znovu útočit.
V Den nezávislosti, 4. července 1863, stály obě armády nečinně. Za to byl Meade kritizován; kdyby zaútočil a obětoval asi 30 000 mužů, mohl válku ukončit. Lee se ovšem stáhl a boje trvaly ještě celé dva roky.
K bitvě u Gettysburgu došlo při tzv. invazi na Sever. Lee dohnal muže na hranici možností; věděl, že pokud neporazí federalisty na hlavu, je vše ztraceno. Agrární Jih nemohl vést vyčerpávající boj s průmyslovým Severem; chtěl zničit potomackou armádu a obsadit Washington. Jižanská vláda v Richmondu by pak prosadila nezávislost na USA, o což jim šlo.
Konfederační armáda zahájila invazi do Marylandu a Pennsylvánie poté, co v květnu 1863 porazila u Chancellorsvillu ve Virginii silnější síly generála Josepha Hookera. U Gettysburgu disponoval Lee 75 000 muži, do bojů se z Meadovy potomacké armády zapojilo 85 000 mužů. Ze ztrát se Jih nevzpamatoval. Místní sedláci odváželi mrtvé za přemrštěné částky, raněné dávali do špinavých dobytčáků. Prezident Abe Lincoln navštívil bojiště 19. listopadu 1863, jeho dvouminutový projev mezi regionálními politiky málokdo zaznamenal, přesto se dává za vzor řečnického umění.

Zdroj : Halo noviny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 28.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20099)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13944)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14107)

    • Last minute
    18.1% (13487)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12977)

    Celkem hlasů: 74614

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.