E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Pondělí, 20. 05. 2024
Name-day Zbyšek
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Pension Slezský dům in Jeseník

Active holiday

Ranč Kostelany




Magazine Gulliver

Previous page

Hukvaldy

Hrad Hukvaldy

 

Všeobecně se považuje za dobu vzniku hradu období mezi léty 1257 - 185. Hukvaldy jej pojmenoval stavitel, který měl jistě k rodovému hradu daleko odtud osobní vztah - a nebyl-li to Arnold

 

(ten zemřel mezi léty 1240 - 1251), připadá v úvahu jen jeho syn Frank. Někdy v létech 1260 - 1270 přišel on a jeho synové o Starý Jičín, který prodali či postoupili spřízněným Bludovicům - pozdějším pánům ze Žerotína. Zřejmě v té době, v náhradu za něj, vznikl "Hukenswald" - dnešní Hukvaldy. Hückeswagenu v Porýní se bratři Frank a Jindřich vzdali 11. září 1260, neboť jejich domovem již bylo Příborsko, říšský původ hrabat tak měl připomínat alespoň název.
Všeobecně se považuje za dobu vzniku hradu období mezi léty 1257 - 185. Hukvaldy jej pojmenoval stavitel, který měl jistě k rodovému hradu daleko odtud osobní vztah - a nebyl-li to Arnold (ten zemřel mezi léty 1240 - 1251), připadá v úvahu jen jeho syn Frank. Někdy v létech 1260 - 1270 přišel on a jeho synové o Starý Jičín, který prodali či postoupili spřízněným Bludovicům - pozdějším pánům ze Žerotína. Zřejmě v té době, v náhradu za něj, vznikl "Hukenswald" - dnešní Hukvaldy. Hückeswagenu v Porýní se bratři Frank a Jindřich vzdali 11. září 1260, neboť jejich domovem již bylo Příborsko, říšský původ hrabat tak měl připomínat alespoň název.
Stavba sama nebyla ničím zvláštní a nevybočovala nijak ze zvyklostí, jak byly hrady v té době stavěny. Byla to velmi silná, více jak 2,5 metru tlustá okružní zeď ve tvaru protáhlého osmihranu, která obepínala skalnatou kupu na východní straně hradního kopce, oddělenou od něj širokým a hlubokým, do skály vylámaným příkopem. Nad ním, v místě přístupu, stála do obvodní hradby vetknutá nevelká věžice s širokým dřevěným ochozem a na protější, východní straně, dvoupatrové obytné stavení - palác. Do hradu se vjíždělo zřejmě nynější cestou až k dnešnímu prudkému ohbí na jihovýchodě, která však nepokračovala ve směru nynější cesty podél jižní strany hradu, ale vedla strměji, východně od něj, stáčela se k severu a objala jej ze tří stran. Příchozí tak musel
obejít pod kontrolou celý hrad a v tomtéž směru, odkud přijížděl do kopce - tedy od západu, vstoupit po dřevěném, v poslední části zvedacím mostě do hlavní brány, proražené v parkánové zdi. Při vstupu se parkán malinko rozšiřoval a zřejmě už zde, snad v místě dnešní strážnice, stála dřevěná stáj, protože do vnitřního nádvoří bylo možno vejít již jen pěšky.
Protáhlé temeno hradního koce muselo být opevněno ovšem už tenkrát - a jistěže dříve - také na západní straně, kde stojí dnes předsunuté opevnění, tzv. kulatina. Opevnění bylo zřejmě jen dřevěné a nelze vyloučit, že jeho stavitelem byl český král či moravský markrabí. Z vlastního hradu na východním konci kopce nebylo možno docela dobře strážit cestu, zřejmě proto taky neměl v čele vysokou a mohutnou hlásku, jaké bývaly za podobným účelem stavěny na jiných moravských a českých hradech, ale jen mohutný, plný pilíř, ovšem tak subtilní, že nemohl nést více jak jedno patro, z něhož bylo možno přehlédnout jen odbočku k hradu. I křižovatka, od níž se cesta k hradu oddělovala někde u dnešního Horního Sklenova, byla vidět jen z onoho
předpokládaného západního opevnění, nestálo-li by, hrad by byl v docela nevýhodné poloze vůči nepříteli, kterého by posádka zpozorovala až téměř v čase útoku.
V druhé polovině 14. století, po dobách neblahých poměrů nastala třicetiletá doba rozvoje a klidu. Hrad s městem Příborem na západě a trhovou vsí Frýdeberkem-Místkem na východě - se stal velmi důležitým tím, že byl střediskem manského obvodu. Nepochybně proto byl tenkrát taky opraven a rozšířen. Stará štíhlá věž byla obestavěna obytnými a provozními místnostmi a v náhradu za zastavěný dvůr bylo zřízeno nádvoří mezi branami a jistě též rozšířeno a zdokonaleno opevnění, jak bylo v těchto dobách obvyklé. Pravděpodobně bylo již zastaralé cimbuří nahrazeno ochozem a mezery mezi stínkami zazděny.
V té době též již stál nedaleko odtud na východ hrádek na strmé skalnaté ostrožně nad dnešním Myslíkem, dodnes nazývané Hrádek, jež byl nepochybně strážním místem patřícím k hradu. Nálezy na tomto místě potvrzují, že hrádek tu stál ještě v příštím století a jako nepotřebný zanikl asi až s důkladným opevněním hradu po husitských válkách.

Zdroj : Hrad Hukvaldy


    Previous page

     


    Weather

    Tuesday 21.05.

    25°C
    12°C

    Wednesday 22.05.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    26.9% (20334)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (14162)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14312)

    Last minute
    18.1% (13700)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (13198)

    Number of contender 75706

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.