E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Sobota, 04. 05. 2024
Namenstag Květoslav
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu
Unterkunft und Verpflegung

FIT CLUB EDEN PENZION




Magazin Gulliver

Vorige Seite

Zapomenutý ráj

Severní Kypr je turisty nepoznanou perlou Středomoří

 

Snad nikde jinde ve Středomoří nenalezneme dnes tak nedotknutou krajinu a nezastavěné pobřeží jako v severní části Kypru. V roce 1974 vznikla rozdělením ostrova na řeckou a tureckou část

 

téměř neprodyšná hranice a sever byl dosažitelný jenom oklikou přes Turecko. Až do politických diskusí roku 2004 v souvislosti se vstupem ostrova do EU tato část ostrova mezinárodně neexistovala, politicky a hospodářsky byla úplně závislá na Turecku. Takzvaná Attilova linie, kterou je ostrov dodnes rozdělen, vytváří nárazníkové pásmo, které spravuje OSN.
Počet turistů na severním Kypru je minimální. To je samozřejmě i výhodou: zatímco jih ostrova je přeplněn a zastavěn, sever je klidným přírodním a historickým parkem. Dlouhá tisíciletí tu všude zanechala své stopy - antické paláce, divadla a kolosea, románské kostely a byzantské kláštery, benátské paláce, turecké minarety, ale i anglické řízení vlevo či některé britské zákony.
Malebnost i ruiny
Girna-Kyrenia (názvy uvádíme turecky-řecky) je bezesporu nejhezčím městem severu. Jejímu šarmu návštěvník propadne hned na první pohled. Malebné městečko na severním pobřeží leží v romantické zátoce. Kolem starého přístavu, vymodelovaného do tvaru podkovy a hlídaného mohutným hradem, se vedle sebe i nad sebou řadí bary, kavárničky a restaurace. Velké dějiny nabízí Gazimagusa-Famagusta, středověká obchodní metropole, přístav a legendární místo činu žárlivého Othella. Někdejší obchodní přístav udělal ve 13. století Famagustu nejbohatším městem mezi Orientem a Západem. Dnes je snad nejpozoruhodnější ruinou Evropy. Fasády a zdiva gotických kostelů, mešit a paláců se rozpadají a zarůstají. V dlouhé zátoce na jih od města jsou zříceniny z dob moderních. Invazí Turků na Kypr (1974) byla Famagusta postižena nejvíce ze všech kyperských měst. Mořské letovisko Varosha bylo před 30 lety nejmodernějším a největším na ostrově. Z pláží, na kterých se slunívalo na 200 tisíc návštěvníků, se stala nepřístupná vojenská zóna a 50 luxusních hotelů se změnilo v "město duchů".
Mnohem uvolněnější je pobyt na širokých písčitých plážích nedaleko ruin starobylého města Salamis. V předkřesťanských dobách bylo Salamis pestrým a živým městem. Pak slavnou historii pokryly písečné duny. Přesto tu lze díky archeologickému průzkumu vidět hodně: největší římský amfiteátr na ostrově, kde usedalo 15 tisíc návštěvníků, mozaiky, lázně, trh či základy jedné baziliky. Z města Salamis pocházel také svatý Barnabáš, který v doprovodu apoštola Pavla šířil na ostrově evangelium. Lefkosia-Nikosie se stala po pádu Berlína jediným rozděleným hlavním městem v Evropě. Nejvýznamnější památky v řecké části města jsou soustředěny v blízkosti katedrály sv. Jana. Zde je velkým lákadlem Byzantské muzeum, které vystavuje rozsáhlou sbírku ikon z 5. až 19. století. Zatímco se z řecké části města stává moderní evropská metropole s širokými bulváry, v turecké části panuje spíše maloměstská pohoda a orientální atmosféra. Vůni orientu šíří čilá bazarová čtvrť Arasta s tureckými kavárničkami a čajovnami.
Živá naděje
Přes trvající rozdělení ostrova zde lidi věří, že se podaří ukončit politickou izolaci. Mezi oběma částmi již dnes panuje čilý ruch. Z té turecké jezdí na jih pracovat, obyvatelé řecké hasí své hazardní vášně v kasinech na severu nebo si dávají v Girně na terase starého přístavu chutnou čerstvou rybu. Ceny jsou konečně zde na severu o hodně nižší.
Turistické informace
Kdy jet na Kypr
Ke koupání se Kypr hodí od května do listopadu, na toulky přírodou a archeologické památky jsou nejpříjemnější jaro a podzim, kdy také málo prší. I v zimě je většina dnů slunečných.
Příjezd
Letecké spojení zajišťují z turecké pevniny Kibris Turkish Airlines, Turkish Airlines a Istanbul Airlines. Po moři trajektem z Mersinu do Gazimagusy (Famagusta) několikrát v týdnu. Denním trajektem a seabusem z Tasucu do Girny (Kyrenie). V hlavní turistické sezoně mají spojení do Girny také Alanya, Antalya a Anamur.
Cestování po ostrově
Silniční síť na ostrově je dobrá. I bez pronajatého automobilu se lze autobusy a kolektivními taxíky (dolmus) dostat k cíli. Z Nikosie se turista těmito dopravními prostředky bez problémů dostane
do Girny nebo Gazimagusy. Ceny jízdného nejsou nijak přehnané. Na Kypru se jezdí vlevo.

Zdroj : Nedělní svět


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Sonntag 05.05.

    25°C
    12°C

    Montag 06.05.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20144)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13992)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14143)

    • Last minute
    18.1% (13541)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (13025)

    Zahl der Stimmen 74845

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.