E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Pondělí, 06. 05. 2024
Name-day Radoslav
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Pension Pod Kopcem

Active holiday

SK Mušketýr




Magazine Gulliver

Previous page

Vrchotovy Janovice

Zámek mnoha půvabů

 

Malebný zámeček ve Vrchotových Janovicích na Sedlčansku na jihu Středočeského kraje v minulosti proslul zejména jako místo setkávání literátů a umělců. V první půlce minulého

 

století jej totiž navštěvovali básník Reiner Maria Rilke, Karl Kraus, snad i Max Švabinský a spousta dalších osobností. Inspirací a múzou jim zde byla zejména poslední majitelka zámku baronka Sidonie Nádherná, která své příjmení potvrzovala svou krásou.
Na místě dnešního idylického zámečku původně stála kamenná gotická tvrz pánů z Janovic, kdysi chráněná vodním příkopem. Poté byla přestavěna na zámeček v renesančním stylu, později v duchu baroka a konečně roku 1850 dostal celý objekt novou, novogotickou tvář. Kolem zámku s trojúhelníkovým nádvořím se rozkládá rozsáhlý anglický park. Tomu se občas říká "malé Průhonice". Park svou architekturou, pestrostí i květenou skutečně připomíná známější park v Průhonicích u Prahy. Zdejší rododendrony jsou okouzlující snad i proto, že je osobně sázela baronka Sidonie, o jejíchž půvabech již padla zmínka. Vedle krásného parku je dalším lákadlem i ojedinělá expozice historie zvonařského řemesla v českých zemích. Zvonů je tu kolem stovky a ty nejstarší jsou ze 14. století. Pokud tedy nevíte, kam v neděli vyrazit na rodinný výlet, lze Vrchotovy Janovice vřele doporučit.
Jak se tam dostat
Vlakem a autobusem: Zámek Vrchotovy Janovice se nachází u stejnojmenné obce asi 15 kilometrů vzdušnou čarou jihozápadně od Benešova. Z Prahy se do Vrchotových Janovic dostanete vlakem za 88 korun (máte-li Kartu Z, vyjde vás cesta na 55 korun). Počítejte s přestupem v Olbramovicích nebo i v Benešově. Autobusem můžete jet z Prahy (stanice Na Knížecí) do Sedlčan a odtud pokračovat vlakem do Vrchotových Janovic. Od května do září je otevírací doba na zámku od 9 do 17 hodin denně kromě pondělí.
Autem: Z Prahy vyjedete na dálnici D1 a po 34 kilometrech odbočíte na silnici E55 na Mirošovice. Pokračujete dalších 30 kilometrů a v obci Votice odbočíte na Vrchotovy Janovice, kam dojedete po dalších pěti kilometrech.

Zdroj : Nedělní svět


    Previous page

     


    Weather

    Tuesday 07.05.

    25°C
    12°C

    Wednesday 08.05.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20154)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13992)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14143)

    • Last minute
    18.1% (13544)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (13030)

    Number of contender 74863

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.