Böhmen, Mähren, Schlesien
Počátek léta je tu ,a my, nažhavení dlouhou nepřízní počasí, vyrážíme ven. Nejčastěji na kole. Jedni z nás tuto vášeň ukojí pohodovou cykloturistikou, kdy projíždíme malebnou krajinou |
a kocháme se jejími krásami. Můžeme však vyrazit také za chvějivým adrenalinovým zážitkem, kdy zmáháme nemožná stoupání nebo se pouštíme z krkolomných srázů. V obou případech je nutno načerpat vydané kalorie. A kde jinde to učinit než v příjemné neotřelé restauraci. Pro druhou zmíněnou skupinu kolařských nadšenců je jedním z ideálních cílu liberecký Ještěd.
A už se "vysápeme" nahoru, zdolávajíce ukrutné převýšení, nebo vyjedeme lanovkou, abychom se divým tryskem spustili cestou necestou zpět do doliny, nevynechejme návštěvu imponující stavby.
V udivujícím "kosmickém" kuželu nás dobře nakrmí, nadto tak učiní v neobvyklém, originálním prostředí, odkud je vidět široko daleko.
Pro turisty I náročnější
To místo mělo odedávna magickou přitažlivost. Poutníci tu už ve třicátých letech osmnáctého století vztyčili dřevěný kříž. Asi o stovku let později ztékali horu i první jedlíci. Tehdy zde totiž byla vystavěna
první chata, kde se podávalo občerstvení. Dnešní věž na samé špici tisícimetrového vrcholu je ojedinělým architektonickým počinem Vždyť byl návrh také odměněn prestižním oceněním Mezinárodni unie architektů, Perretovou cenou. Architekt Karel Hubáček dokázal vmístit do vysílací věže atraktivní restaurační prostory, jejichž interiér bravurně vyřešil Otakar Binar. Vedle baru a kavárny je to přede vším restaurace s kapacitou 140 míst k sezení, která nabízí nadčasové řešení, jež má platnost i po více než třiceti letech své existence. Jako v přepychovém hvězdném korábu se cítí host, který usedne u zkosených oken a na dosah nebes si v kovem a sklem hýřícím prostoru dopřává dobré sousto. Nikoliv však "amarouny" z tuby jako kosmonauti, ale porci čerstvé, poctivé a hutné krmi. Gastronomický provoz je koncipován tak, aby uspokojil náročnější hotelové hosty, hlavně však je zaměřen na turistickou klientelu.Právě pro ni sestavil tamní šéf kuchař obsažnou, "širokopásmovou" nabídku, v níž si vybere snad každý. Vedle XXL menu pro hladové pány (200 g hovězího guláše s křenem a cibulí, porce deseti koleček houskových knedlíku a litru plzeňského Prazdroje) za 155 korun tu můžete sníst téměř dietní čerstvý salát s tuňákem. Nebo třeba kalorickou bombu - ovocné knedlíky s máslem, cukrem a tvarohem. K tomu je vám dopřáno posezení v ne často viděném interiéru, kde se ceny oběda i večeře orientačně pohybují kolem 100 korun. A hlavně - nabízejí se odsud neuvěřitelné výhledy do všech světových stran. Za pěkného počasí dohlédnete na Bezděz, spatříte památný Říp, ukáže se i Milešovka.
Naplnění touhy
Zkrátka a dobře, liberecký Ještěd je místo schopné hravě utišit jak potřeby adrenalinového zážitku, tak gastronomické touhy vyvolané ne až tolik často podávaným sportovním výkonem. Z bohaté nabídky, kterou skýtá zdejší vybraný jídelníček, vybral šéf hotelové kuchyni Jan Podešva recept na oblíbené špekové knedlíky.
Zdroj ? Nedělní svět
Mittwoch 06.11. |
|
25°C |
|
Donnerstag 07.11. |
|
23°C |
Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?
• Doporučení kamaráda
26% (22601)
• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.9% (16401)
• Nabídka z reklamních letáků
19% (16503)
• Last minute
18.3% (15896)
• Prostřednictvím internetu
17.7% (15366)
Zahl der Stimmen 86767
Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen
Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.