E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 08. 05. 2024
Svátek slaví je svátek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Panorama ve Žďáru




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Břeclavsko

Naučná stezka Pohansko

 

Cesta vede nejdříve lužním lesem, pak kolem hradiště. Většinou není zalesněné, celá plocha je jedna velká louka. K největšímu pokladu se dostaneme snadno - je jen několik desítek

 

metrů od cesty. Zdánlivě nenápadné zídky jsou pozůstatkem kostela. Na celém Pohansku se našel jen jeden, ale je to nejlépe zachovaný kostel z období Velké Moravy. Zachovaly se nejen základy, ale i omítnuté zdivo a litá maltová podlaha. Z nálezů tak víme, že vnitřní omítka nesla barevnou geometrickou malbu. Kostel nebyl na svou dobu nijak malý - rozměry jsou 18,6 x 7,2 m s půlkruhovou apsidou. V blízkosti kostela odkryly výkopy dvorec místního velmože.
Území dominuje lovecký zámeček - empírová stavba, vybudovaná v letech 1810 - 1811 Janem I. Lichtenštejnem. Při pohledu z vnějšku jsou nápadné korintské sloupy a reliéfy s antickými motivy. V zámečku je expozice věnovaná archeologickým nálezům z Pohanska.
Slované přicházeli na naše území postupně, odhaduje se, že v letech 400 - 550 zakládali první osady v nejúrodnějších místech - především v říčních nivách. Jedno z takových míst je i Pohansko. Pro polohu u hranic s Rakouskem byla celá tato oblast veřejnosti otevřena až po pádu komunistického režimu. V místě dnešního Pohanska bylo slovanské osídlení již v 6. století. Byl zde nalezen hřbitov s popelnicemi pražského typu (hrubá ručně tvarovaná keramika). Některé nádoby byly zdobeny vlnovkami. V okolí se našly doklady řídkého osídlení.
Zároveň se vznikem Velké Moravy zde bylo na ploše 28 ha vybudováno mohutné hradiště. Opevnění je dlouhé skoro 2 km. Jeho síla dosahovala 8 m, kamenná zeď je dodnes na některých místech zachovaná do výšky 2 m, za ní byla ještě dřevěná konstrukce a hliněná výplň. O jak mohutnou stavbu šlo dokládá dnešní šířka rozvalin kolem 25 m. Našim předkům musíme přiznat, že stavěli zpravidla bytelně, ale účelně. Takto mohutné opevnění snadno odolalo všem zbraním své doby. Z vojenského hlediska bylo zjevně předimenzované - muselo mít tedy ještě další účel. Hradiště je v údolní nivě, velmi blízko soutoku Moravy a Dyje. Oblast je i dnes porostlá lužními lesy, řeky a potoky se větví do řady ramen, voda je téměř všude. Jde o typickou záplavovou oblast - řeky se mohou rozlévat, krajina se změní v jezero, ale právě velká plocha zaplaveného území znamená, že výška vody zůstane z únosných mezích. Valy kolem hradiště jsou vlastně i protipovodňová ochrana na opačných principech, než používáme dnes - místo velkých násilných regulací stavba chrání (a to s maximální bezpečností) nejdůležitější území.
Po více než tisíci letech zde lidé začali stavět další opevnění - malé pevnůstky patřící do soustavy opevnění Československa před druhou světovou válkou.
Parametry naučné stezky
Délka 2 km, 2 informační tabule, čas prohlídky 1 hodina (pro pěší) prakticky stále po rovině, bezbariérová cesta. Tělesně postižení navíc smějí vjíždět na stezku auty. Stezka je vhodná i pro cyklisty.

Zdroj : Rodina


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Čtvrtek 09.05.

    25°C
    12°C

    Pátek 10.05.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20155)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13994)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14143)

    • Last minute
    18.1% (13547)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (13036)

    Celkem hlasů: 74875

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.