E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

14.09.2012

Stavbu lanovky na Sněžku zkomplikoval kabel a skála

 

Stavbu lanovky za 300 milionů korun na nejvyšší českou horu pozdržel nezakreslený kabel a skalní podloží. Pokud by se kvůli nim budování dráhy nestihlo v termínu, ohrozilo by to dotace z Evropské unie. Starosta Pece ale tvrdí, že lanovku dokončí v termínu a náklady navíc už město sehnalo.

 

Výstavba nové lanovky na Sněžku, která by měla zahájit zkušební provoz už za půldruhého roku, poslední dobou připomíná hru na hledače pokladů. Nečekané "poklady", na které stavaři při budování základů narážejí, ale výstavbu lanovky protahují.
Problémy provázejí stavbu lanové dráhy už od loňského září, kdy na ní stavaři začali pracovat. Peci pod Sněžkou, která moderní kabinkovou dráhu za 300 milionů korun staví, se nejprve nedařilo vybrat poskytovatele úvěru na 90 milionů korun.

Pracovat se nemohlo kvůli neočekávanému kabelu a skále
V uplynulých týdnech se zase stavaři potýkali s nezakresleným elektrickým kabelem a se skalním podložím v místech, kde ho neočekávali. To všechno ukusuje vzácné týdny z období, kdy na Sněžce neleží sníh.


"Kabel byl v místech, kde jsme chtěli hrabat patky, proto jsme s nimi nemohli začít už loni na podzim. Už je však z poloviny vykopaný," uklidňuje starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek a dodává, že vše jde podle plánu a lanovka bude hotova v termínu.
Ale poté, co se stavaři vypořádali s překážejícím kabelem, při zakládání stavby dolní stanice lanovky v Peci pod Sněžkou museli zastavit práce kvůli nečekanému nálezu skalního podloží v místech, kde byl původně les a projektanti tam očekávali pouze ledovcové usazeniny.
"Muselo dojít ke změně v zemních pracích, které si vyžádaly navrtávání podloží s následným lámáním hydraulickými klíny," vysvětluje Dušan Čížek, generální ředitel společnosti BAK, která stavbu provádí.

Náklady vzrostly o několik milionů
Peci kvůli oběma nečekaným událostem vznikly několikamilionové vícenáklady. Na jejich pokrytí se už dohodli s poskytovatelem dotací. Pokud by ale stavaři stavbu v dohodnutém termínu nestihli, hrozila by městu ztráta dotace z evropských fondů ve výši 200 milionů korun.

"Není to jednoduchá stavba a má problémy jako každá jiná. Věřím ale, že firmy, které se na ní podílejí, jsou si jejího významu vědomy a dokončí ji v termínu. Stavební práce v místech, kde byla skála, už znovu začaly," říká Tomášek.
Nová lanová dráha na Sněžku by měla začít zkušebně jezdit už od 31. března roku 2014. Doba trvání stavby se odvíjí i od přísných požadavků správy Krkonošského národního parku, celý horní úsek lanovky prochází nejpřísněji chráněnou zónou parku.
Stavaři tam například nebudou smět používat mechanické stroje a na terénní úpravy navíc mohou použít pouze zeminu, kterou vytěží při přípravě výkopů.
"Vybudují se také nové kanalizační a vodovodní přípojky i přípojky nízkého napětí budovy dolní stanice či mezistanice. Pitná voda a splašky se budou dopravovat stejně jako doposud lanovou dráhou," informovala mluvčí společnosti BAK Vladimíra Baťková.

Zdroj: http://hradec.idnes.cz/komplikace-pri-stavbe-lanovky-na-snezku-f0s-/hradec-zpravy.aspx?c=A120829_1822118_hradec-zpravy_kvi

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19777)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13698)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13856)

Last minute
18.1% (13218)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12680)

Celkem hlasů: 73229

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.