E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 19. 03. 2024
Svátek slaví Josef
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

12.03.2010

Ceny chalup klesly až o 40 procent

 

Poptávka po bydlení loni klesla, ne však u rekreačních objektů. Změnil se ale apetit zájemců. Češi teď na rozdíl od loňska chtějí levné nemovitosti, které si opraví.

 

Přestože realitní krize utlumila poptávku po bytech či rodinných domech, zájem Čechů o nákup rekreačních chat a chalup na horách se nesnížil. Zato ceny těchto nemovitostí ve srovnání s loňským rokem klesly, místy až o 40 procent. Vyplývá to z údajů největších realitních kanceláří v zemi.
"Nabídkové ceny na podzim oproti loňsku klesly zhruba o patnáct procent. Ceny skutečně realizovaných obchodů spadly o dvacet procent. Zatímco až do roku 2008 se ceny horských nemovitostí před zimní sezonou pravidelně zvyšovaly, loni poprvé klesly. Výrazně se na průměrném cenovém pádu podepsaly právě Krkonoše," uvedl Otakar Šmíd, ředitel sítě realitních kanceláří AAABYTY.CZ.
Další makléři zaznamenali ještě větší zlevnění rekreačních nemovitostí. "Ceny byly v některých lokalitách výrazně nižší, až o 40 procent oproti roku 2008. Důvodem byla rostoucí nabídka," vysvětlil Miroslav Jonáš, obchodní ředitel společnosti M&M reality holding, která v Česku vlastní síť 55 realitních kanceláří.
Banky loni ztížily přístup k úvěrům. Majitelé chat a chalup, kteří se chtěli svých majetků zbavit, proto očekávali útlum poptávky. Aby poklesu zájmu zamezili, snižovali ceny svých nemovitostí. A toto snížení cen způsobilo, že poptávka i realizované nákupy neklesly.
"V sezoně 2008 až 2009 jsme prodali 87 horských rekreačních nemovitostí. V letošní sezoně, která ale ještě neskončila, jsme zatím prodali 61 těchto nemovitostí," uvedl Otakar Šmíd, ředitel sítě realitních kanceláří AAABYTY.CZ.
"Nezaznamenali jsme zvýšení ani ochlazení zájmu. V loňské i letošní zimní sezoně jsme prodali stejný počet rekreačních nemovitostí," potvrdila Adéla Majerová, mluvčí sítě realitních kanceláří Sting.
Jestliže se v roce 2008 ceny soukromých horských chat a chalup pohybovaly v rozmezí od půl milionu do osmi milionů korun, loni prodala společnost AAABYTY.CZ nejlevnější rekreační nemovitost na horách za 400 tisíc korun a nejdražší za 4,8 milionu korun.
Nejlevnější chata, kterou v nynější zimní sezoně prodala realitní kancelář sítě Century 21, stála v Krušných horách v Nových Hamrech poblíž lyžařských vleků a nový majitel za ni zaplatil 399 tisíc korun. Nejdražší byla stylově zařízená chata s krbovými kamny na okraji Hvožďan u Příbrami za 1,19 milionu korun.
Jen 170 tisíc korun zaplatil letos zájemce za nejlevnější chatu z nabídky realitní kanceláře Sting. Nestála v horách, ale v zahradní kolonii v Kroměříži. Naopak nejvíce, 2,25 milionu korun, Sting účtoval za zachovalou stylovou chalupu na konci obce Morávka v podhůří Beskyd s pozemkem o rozloze půldruhého hektaru.
Nabídek je víc než zájemců
I přes velké zlevnění nabídka stále převyšuje poptávku. Lidé se obávají dozvuků finanční krize, nejsou si jisti pravidelností svých budoucích příjmů, a tak nabízejí k prodeji majetky, které rodiny vlastnily i po několik generací.
Přednější než chalupy pro rekreaci je pro ně trvalé bydlení. "Nabídka horských rekreačních nemovitostí je stále až o pětinu vyšší než v loňské zimní sezoně," uvedl Šmíd.
Sníh udržel zájem kupců
Oproti minulé zimě se letos změnily požadavky kupujících. Zatímco před zimní sezonou v roce 2008 ještě lidé kupovali i rekonstruované či nové nemovitosti, které jsou dražší, v současné zimě je nejvýraznějším kritériem nákupu cena. "Jednoznačně je vyšší zájem o levnější nemovitosti před rekonstrukcí. Zájemce za takovou chatu či chalupu utratí méně peněz a na rekonstrukci má čas," uvedl Šmíd z AAABYTY.CZ.
"Vše záleží na lokalitě. V těch nejatraktivnějších se prodá jakákoliv nemovitost, rozestavěná i luxusní. Rekreační nemovitosti ani v krizi nepodlehly tak výrazným cenovým propadům jako jiné nemovitosti," připomněl Aleš Mazgaj, ředitel realitních kanceláří Century 21, která letos v zimě prodala 45 rekreačních nemovitostí. Tento výkon nelze srovnat s loňskem, protože tehdy firma Century 21 ještě v Česku nepůsobila.
Zájem kupujících letos povzbudila i bohatá sněhová nadílka. Nejen sjezdovky, ale i horské penziony byly plné návštěvníků, což v řadě investorů vyvolalo touhu takovou nemovitost vlastnit. A pokud ne penzion, tak alespoň vlastní chaloupku. "Specifičnost Čechů jako chatařů a chalupářů nadále pokračuje," dodal Mazgaj.
I přes velké zlevnění nabídka chat a chalup převyšuje poptávku. Lidé se obávají dozvuků finanční krize, nejsou si jisti pravidelností svých budoucích příjmů a tak nabízejí k prodeji majetky, které rodiny vlastnily i po několik generací. Přednější než chalupy pro rekreaci je pro ně trvalé bydlení.

Zdroj : iHned.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Středa 20.03.

25°C
12°C

Čtvrtek 21.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19753)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13684)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13841)

• Last minute
18% (13202)

• Prostřednictvím internetu
17.3% (12669)

Celkem hlasů: 73149

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.