E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

03.11.2009

Jizerské hory

V Jizerských horách vznikly první přírodní cyklostezky

 

Státní podnik Lesy ČR vybudoval v Jizerských horách první přírodní cyklostezky v Česku.

 

Dnes bylo otevřeno 12,5 kilometru takzvaných singltrekových tratí z Nového Města pod Smrkem do Libverdy, díky nimž se ale zpřístupnily další úseky Jizerských hor. Do dvou let má v hospodářsky chudém Frýdlantském výběžku s finanční podporou EU vzniknout modelová síť přírodních cyklostezek a postupně se lesní cesty pro cyklisty objeví v celé zemi, řekl ředitel Lesů ČR v Libereckém kraji Ludvík Řičář.
"Cyklisté si v lesích teď užijí zábavu, přitom jim nijak neuškodí," podotkl. Vyprojektování tratí a jejich úprava přišla na 4,3 milionu korun. Podnik projekt zaplatil z Programu 2000, který je určen k tomu, aby lesy sloužily veřejnosti. Na vzniku stezek se podílela Česká mountainbiková asociace a Svazek obcí Smrk. Na jejich výběru se podílel britský specialista Daffyd Davis, který stovky kilometrů takových tras vyprojektoval ve Skotsku, Kanadě, Japonsku a Walesu.
Přírodní cyklostezky mají oživit cestovní ruch v dosud méně navštěvované severní části Jizerských hor. Obce Frýdlant, Nové Město pod Smrkem a Lázně Libverda, sdružené ve svazku obcí, dostaly před nedávnem z přeshraničního programu malých projektů 650.000 korun na zpracování dokumentace rozšíření tratí. Vybudovat jich chtějí ještě alespoň 40 kilometrů, 20 na české a 20 na polské straně hranice. V ČR povedou přes Jindřichovický hřeben, v Polsku v okolí města Świeradów - Zdroj. "Projekt podáme do programu Cíl 3 ještě tento měsíc. Jestli jsme uspěli, se dovíme asi v dubnu," řekl ČTK starosta Lázní Libverda Jan Pospíšil.
Výstavba nových cyklostezek má přijít na 20 milionů korun. Podle starosty je nutné nabídnou terénním cyklistům alespoň padesátikilometrovou síť tras, aby mohli v regionu strávit celý víkend a měli potřebu využívat i další služby.
Výstava jednosměrných singltrekových tratí vyžaduje minimální zásahy do přírody. Oproti asfaltovým nebo betonovým cyklostezkám jsou levnější, bezpečnější, šetrnější k životnímu prostředí a pro cyklisty zábavnější. Podobají se někdejším turistickým, lázeňským a loveckým chodníkům, které se stavěly tak, aby se myslivec nezadýchal a mohl stále přesně mířit. Mají správný spád, aby se na nich nedržela voda, která by narušovala jejich povrch. "Vhodné jsou i pro rodiny s dětmi nebo seniory. Je to poprvé, co správce lesa nabídl les cyklistům," poznamenal ředitel České mountainbikové asociace Tomáš Kvasnička.
Podle jeho dohadů je v Česku až 120.000 terénních cyklistů, kteří mají horská kola a nechtějí jezdí po asfaltu. V lesech se museli dosud pohybovat po cestách, které vznikly pro jiné účely. Nikdy nevěděli, jestli nenarazí na deštěm vymleté koryto, spadané větve nebo jiné překážky. Výstavba nových tratí navíc otevře dosud nedostupné oblasti Jizerských hor a zájem cyklistů, který se nyní soustředí hlavně na centrální část a okolí Bedřichova, se tím daleko lépe rozloží.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19800)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13714)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13871)

Last minute
18.1% (13244)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12710)

Celkem hlasů: 73339

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.