E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

10.07.2009

Bratislava je 30. nejdražším městem světa, o 40 míst před Prahou

 

Vstupem Slovenska do eurozóny se hlavní město Bratislava stalo rázem 30. nejdražším městem na světě z hlediska životních nákladů.

 

Ve středoevropském regionu je před Bratislavou jen Vídeň (21.). Slovenské hlavní město je o 40 míst před Prahou, 78 míst před Budapeští a 83 míst před Varšavou.
Podle průzkumu životních nákladů britské společnosti Mercer je Bratislava dokonce 15. nejdražším městem Evropy, před Bruselem a Barcelonou. Ještě loni bylo slovenské hlavní město až na 45. pozici v rámci Evropy.
Bratislava je drahá pro cizince i pro domácí. Pro cizince je však výhodná poloha Bratislavy, která leží mezi Vídní a Budapeští. Mnoho zahraničních firem si ji proto vybralo pro své středoevropské sídlo.
Cizinci nejvíc kritizují, že Bratislava nabízí nízkou kvalitu služeb za vysokou cenu.
Pro domácí jsou největším problémem nízké platy a důchody vzhledem k vysokým nákladům na život ve slovenském hlavním městě.
"Kdyby mi nepomáhali synové, tak už bydlím asi pod mostem. Nájemné činí 160 eur (přes 4 tisíce Kč) bez nákladů na elektřinu a plyn. Důchod mám necelých 300 eur (asi 7800 Kč)," řekla Právu důchodkyně Anna Pokorná.
Turisté si stěžují hlavně na vysoké ceny v centru města. "Restaurace jsou velmi drahé. Máte to mnohem dražší, než u nás," konstatoval turista ze Švédska. "Forint ztrácí na hodnotě k euru a pro nás je Bratislava drahé město. Byl jsem tu před rokem, když jste měli ještě korunu, a to se nedá srovnat," říká József András z Maďarska.

Zdroj : novinky.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19798)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13713)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13870)

Last minute
18.1% (13241)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12710)

Celkem hlasů: 73332

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.