E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

05.06.2009

Královský průvod z Prahy na Karlštejn

 

Ve dnech 6. - 7. června 2009 se opět vydá Královský průvod z Prahy na Karlštejn. Vyrazit společně s císařem, jeho manželkou Eliškou Pomořanskou a desítkami jezdců na koních i dvořanů v povozech,

 

můžete i vy. Nebo si třeba udělat výlet na některou zastávku průvodu, kde pro vás místní připravují zábavný program.
Průvod navazuje na historickou tradici, jejíž kořeny sahají do doby vlády císaře Karla IV. Tento panovník uchovával korunovační klenoty Svaté říše římské na svém venkovském sídle - na hradě Karlštejně a každoročně po Velikonocích je nechával v Praze ukazovat věřícím. Krátce na to byly klenoty vezeny zpět a právě návrat klenotů z hlavního města na Karlštejn je námětem Královského průvodu.
I letos se přeneseme do nefalšovaného středověku. Tak si totiž můžete připadat mezi desítkami postav v historických kostýmech. Ve dvořany se můžete s trochou fantazie proměnit i vy. Dobové oblečení na sebe vezme tradičně celá řada zajímavých hostů. Samotného císaře opět ztvární Vladimír Čech, jeho choť Elišku Pomořanskou herečka Debora Štolbová.
Akce není jen historickou podívanou, ale především příležitostí se sejít, odpočinout si a hlavně se dobře pobavit. V místech zastávek průvodu připravují obce atraktivní hudební, divadelní a další zábavný program pro dospělé i děti. Ten často probíhá dlouho před příjezdem vladaře a jeho dvořanů a trvá i po jeho odjezdu. Hlady a žízní trpět rozhodně nebudete, všude vás čeká bohaté občerstvení.
Dvoudenní Královský průvod začíná v sobotu 6. června v 9:30 na Pražském hradě před katedrálou Sv. Víta. Historický průvod pak pokračuje Nerudovou ulicí na Kampu, kde císař promluví k lidu. Dále se průvod stočí podél řeky do Radotína, kde je připraven až do večerních hodin program plný hudebních a divadelních vystoupení. Průvod pak pokračuje přes Černošice až do Dobřichovic, kde program prvního dne završí ve 20.30 na nádvoří dobřichovického zámku divadelní představení Noc na Karlštejně. V hlavních rolích se opět objeví známé a populární tváře ? císaře Karla IV. si zahraje moderátor Vladimír Čech, vévodu bavorského Štěpána kolega z ?branže? Jan Rosák, v roli Peška se představí zpěvák Pavel Vítek. Postavy vypravěče se zhostí excelentní kytarista Jan-Matěj Rak. Spolu s herci a zpěváky se vystoupí šermíři, tanečnice a metači ohně. Chybět nebude ani koza či koně.
V neděli 7. června se průvod nejprve zastaví v Letech, kde je připraveno císařovo uvítání. Poté pokračuje do Řevnic, kde od ranních hodin probíhají košíkářské trhy a hudební vystoupení. Další zastávka bude v Hlásné Třebani, kde představitelé obce přivítají císaře a společně zhlédnou připravený program. Odpoledne průvod přijede do Karlštejna, kde jsou pro návštěvníky připraveny již od pravého poledne rytířské hry, hodokvas, zpěvy, tance i oblíbené country kapely. V podvečer vstoupí císař Karel se svými dvořany do zdí hradu Karlštejna, aby symbolicky uložil klenoty na místo, kam podle tradice patří.
Doprovodný program v místech zastávek průvodu je zdarma. Vstupenky na divadelní představení ?Noc na Karlštejně?, které máte možnost navštívit v pátek a v sobotu, je možné zakoupit přímo na místě ? v areálu zámku Dobřichovice či v předprodeji na dobřichovickém městském úřadu.
Po dva roky pořádal tuto akci Středočeský kraj. Letos se ale pořadatelství vzdal a organizátorského žezla se chopilo sdružení obcí Region Karlštejnsko. ?Průvodu se obce našeho regionu účastní od jeho počátku. Bylo proto logické, abychom ve chvíli, kdy průvod ztratil svého pořadatele, začali hledat partnery a vzali organizaci akce do svých rukou sami. Chceme zachovat tuto tradici, která spojuje lidi v celém kraji. Ostatně právě oni ji od samého počátku vytvářeli, ? říká starosta Letů a předseda sdružení Jiří Hudeček.

Zdroj : Czecot

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19795)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13710)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13869)

Last minute
18.1% (13236)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12703)

Celkem hlasů: 73313

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.