E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

21.02.2009

Tipy na výlety v krajích

 

Matějská pouť, výstava orchidejí, masopustní průvody a veselice, cyklocestovatelský festival a především celá řada výstav čeká na návštěvníky v jednotlivých krajích ČR.

 

Praha
Matějská pouť
Na pražském Výstavišti začíná 21. února první jarní pouť v Evropě. Její 46. ročník nabídne tradiční atrakce, jako staročeskou lochnesku, střelnici, horskou dráhu nebo ruské kolo, ale také technické novinky pro adrenalinovou zábavu. Podle pořadatelů je na Matějské pouti, která potrvá do 13. dubna, připraveno asi 130 atrakcí z Česka, Nizozemska, Německa i dalších evropských zemí. www.matejskapout.cz
Výstava orchidejí
V Botanické zahradě v Praze v Tróji je otevřena výstava orchidejí. Až do 1. března tu mohou návštěvníci zhlédnout několik desítek jak botanických, tak i vyšlechtěných druhů. Zájemci budou mít možnost využít i poradenskou službu a také spatřit ukázky pěstebních opatření. Součástí výstavy je prodej orchidejí a dalších epifytních rostlin. Pro opravdové obdivovatele a odborníky připravila botanická zahrada několik přednášek a výstavu fotografií. Letošním překvapením je víkendová průvodcovská služba zdarma.
www.botanicka.cz
Masopust Prahy 6 - Carneval v Rio de Brevnov
V Praze 6 Břevnově se letos už popatnácté bude konat tradiční Masopustní veselí, které proběhne ve dnech 20. - 21. února. Sraz masek je 20. února v 15,30 hodin u kapličky Poutní cesty před hotelem Pyramida. Průvod se vydá Bělohorskou ulicí, aby cestou navštívil obchůdky členů břevnovského živnostenského spolku. Skončí u KC Kaštan, kde bude smutečně pohřbena basa. U Kaštanu je připraveno také občerstvení. Každá maska obdrží na začátku průvodu malý dárek, na konci průvodu jitrničku zdarma. Následující den, tj. 21. února proběhne od 19.30 hodin karnevalový ples v Hotelu Pyramida. www.praha6.cz

Výstava Ruud van Empel
V pražské Leica Gallery představuje svoje dílo nizozemský autor Ruud van Empel. Portréty tohoto autora inspirovaného ?naivním realismem? působí na diváka jako sny o ráji. Ve své tvorbě používá van Empel nejrůznější obrazové prameny: skeny, fotografie, obrázky z magazínů a z těchto nechá vznikat na své počítačové obrazovce stromy, květiny, listy, zvířata a osoby. Ve smyslu koláže je pak nechá srůst do umělých krajin. Magické scenérie vytváří pole napětí mezi realitou a fantazií. Počítač používá jako svůj štětec.
Ruud van Empel vytváří ve svých digitálních kolážích nový svět ? ideální pohádkový svět. Jednou z hlavních poznávacích charakteristik jeho kompozic je vysoká úroveň kvality zpracování. Skutečně jsou téměř příliš dokonalé ? každý detail, každá barva jsou jakoby nadpřirozené. Svět, který van Empel vytvořil, je světem surrealistickým. Jeho práce možná vypadají poměrně realisticky, ale to, co reprezentují, ve skutečnosti nikdy neexistovalo. Nepřirozená dokonalost způsobuje, že se van Empelovy práce zdají záhadné a poněkud znepokojující ? máte dojem, že se pod povrchem skrývá cosi záludného, nevíte však, kde nebo kdy to může vyplavat na povrch. Výstavu je možné navštívit denně od 11 do 21 hodin až do 18. dubna.
Školská 28, Praha 1, www.lgp.cz

Středočeský kraj
Mělník
Fotografie
Výstava černobílých fotografií s názvem ?Český dřevák a jeho host Karel Novotný? začala v mělnickém muzeu. Skupina fotografů sdružených pod názvem Český dřevák vznikla v roce 2000 jako sdružení umělců zabývajících se velkoformátovou fotografií. Společná jim je práce s klasickou měchovou kamerou a negativem o rozměru 9x12 centimetrů. K vidění jsou fotografie od Karla Kuklíka, Jaroslava Beneše, Tomáše Rasla, Petra Helbicha i loni zesnulého Bohumíra Prokůpka. Jako svého hosta si Český dřevák k této výstavě přizval mělnického fotografa Karla Novotného, který má svými fotografiemi i používanou technikou ke skupině Český dřevák blízko. Výstava potrvá do 8. března.
Regionální muzeum Mělník, náměstí Míru 54, tel.: 315 630 936, www.muzeum-melnik.cz

Jihočeský kraj
České Budějovice
Mnoho povyku pro nic
Jednu z nejoblíbenějších komedií Williama Shakespeara uvádí Jihočeské divadlo v pátek 20. února od 19 hodin. V režii Jiřího Menzela se v hlavních rolích představí Roman Nevěčný, Pavel Oubram, Jakub Divíšek, Lenka Krčková a další. Překlad Martin Hilský.
Jihočeské divadlo, DK Metropol, tel.: 386 711 222, www.jihoceskedivadlo.cz
Český Krumov
Masopust
Třetí ročník akce se uskuteční v úterý 24. února, maškarní průvod vyjde v 16 hodin od Městského divadla. Objeví se v něm kolem padesáti masek. Zatímco předloni mohli lidé obdivovat masky renesanční a v roce loňském africké, letos by měly převládat masky typické pro český masopust.

Královéhradecký kraj
Kradec Králové
Cyklocestovatelský festival (tip na víkend 21. a 22. února)
Muzeu východních Čech v Hradci Králové uskuteční specializovaná přehlídka cestopisných besed a promítání o ?cyklocestování? a cykloturistice. Akce je určena nejen pro všechny cyklocestovatele, kteří vyrážejí na své cesty po světě s kolem, ale i pro všechny příznivce nenáročné cykloturistiky, cestování a pohybu v přírodě. Návštěvníci se mohou těšit na různá vyprávění z cest, na spousty krásných fotografií, ale i na sportovní výkony a tombolu. Na festival přijal pozvání svérázný cyklotremp Honza Vlasák, extrémní biker Robert Šamonil, cyklocestovatel Martin Stiller, šéfredaktorka časopisu Cykloturistika Slávka Chrpová či dobrodruh Dalibor Kupka.
www.cyklocestovani.cz

Hořice
Kofránek - sochař mezi tradicí a modernou
Výstava plastik a soutěžních návrhů Ladislava Jana Kofránka (1880 ? 1954), která se po nedávném úspěšném uvedení v Praze přestěhovala od 21. 2. do 15. 3. do Galerie plastik v Hořicích, podává svědectví o osudu sochaře, jenž prošel postupně secesí, kubistickou stylizací, novým klasicismem i dynamickou modelací konce třicátých let. Žák J. V. Myslbeka a souputník Jana Štursy se věnoval zejména monumentálně dekorativní tvorbě: mezi nejznámější jeho díla patří např. sochy osazené na Městské knihovně v Praze či zdobící budovu žižkovské telefonní centrály. Pro Svatovítskou katedrálu připravil návrh na náhrobek sv. Václava, těsně před svou smrtí pak vypracoval pod baldachýn jejího západního průčelí svůj kryptoportrét ? sochu arcibiskupa Arnošta z Pardubic.
Gothardská 1639,
tel.: 493 622 961, www.horice.org/galerie

Karlovarský kraj
Františkovy Lázně
Obrazy Anni Wallitzerové
Městské muzeum otevřelo výstavu obrazů Anni Wallitzerové. Autorka představuje romantické malby ? kromě kytic růží, macešek či hortenzií zachycují některá díla i samotné Františkovy Lázně. Kolekci doplňují také obrazy z Paříže či slunné Itálie. Výstava potrvá do 4. března.
Dlouhá 194/4, tel.: 354 542 344, http://web.telecom.cz/ muzeum_fl

Pardubický kraj
Pardubice
Nová tvář věcí II.
Výstava ve Východočeském muzeu je druhou prezentací z cyklu programově zaměřeného na moderní podoby designové tvorby, tentokrát z oblasti módního návrhářství, šperku a bižuterie. Představuje kreativní a často i velmi odvážné autorské návrhy oděvů a doplňků, originální modely různých druhů šperků a bižuterie v podání generace budoucích designérů ? studentů renomovaných středních odborných škol. Jejich práce jsou invenční, zaměřené na využívání tradičních motivů a materiálů v nově pojímaných interpretacích, elegantní i extravagantně revoltující. Na výstavě je prezentováno více než 360 exponátů společně s přípravnými studijními kresbami a malbami jak oděvních návrhů, tak i šperků a bižuterie.
Tel.: 466 799 240, www.vcm.cz

Plzeňský kraj
Plzeň
Mezi obrazy
Tak se nazývá výstava díla Anny Vančátové, která je k vidění v Galerii města Plzně. Autorka naplňuje umělecké krédo, že svět, pokud si chceme uvědomit jeho prvotní smysl a krásu, je nutno nazírat očima dítěte, jako bychom ho viděli poprvé v jeho neotřelé a tajemné podobě. Takové jsou i její obrazy ? nedopovězené, poodhalující roušku tajemství. Výstava potrvá do 1. března.
Dominikánská 2,
tel.: 378 035 310,
www.galerie-plzen.cz

Liberecký kraj
Liberec
V ulitě i jinak
Výstava představuje tvorbu designéra Jana Padrnose, známého díky výstavní prezentaci více v cizině než doma. Čistota a lapidárnost tvaru je pro Jana Padrnose charakteristická, nepostrádá na druhé straně hravost s formou, vždy však vychází z promyšleného užití materiálu a jeho zpracování. V posledních letech postoupil od tvorby interiéru až k tvorbě architektury, prezentované zde doprovodnými fotografiemi realizovaných staveb.
Expozice je přístupná do 29. března.
Severočeské muzeum v Liberci, Masarykova 11,
tel.: 485 246 111, www.muzeumlb.cz

Ústecký kraj
Ústí nad labem
Let Us be Us
Výstavy v Galerii Emila Filly se snaží rezonovat s životní situací jedinců obývajících lokality sužované tíživými sociálními a ekonomickými problémy, v tomto případě severočeský region. Ten patřil na přelomu 19. a 20. století k prosperujícím oblastem. Po 2. světové válce však byl postižen rozsáhlou industriální exploatací ?sovětského typu? a následnou ekologickou katastrofou 80. let
20. století. Výstava se snaží o provokaci zdejších lidí, o jejich reakce či participace, o jakékoliv gesto. Pokouší se zaznamenat jejich pocity, ale hlavně se koncentruje na nabídku úlevné reakce, která může přispět k pozitivnímu vnímání okolního světa, na nadsázku, ironický odstup a humor. Výstava potrvá do 13. března.
Velká Hradební 19,
tel.: 475 211 830, www.gef.cz

Kraj Vysočina
Jihlava
Kdyby tisíc klarinetů
V Horáckém divadle zazní v pátek 20. února hity legendární dvojice Jiří Šlitr ? Jiří Suchý. V inscenaci Kdyby tisíc klarinetů v úpravě dramaturgyně scény Marie Procházkové a hostujícího režiséra Milana Schejbala diváci uslyší více než dvacet známých melodií. Chybět nebudou Babeta, co šla do světa ani Tereza. Tato divadelní hra před půl stoletím otevřela pražské Divadlo Na zábradlí. Začátek představení je v 19 hodin.
Komenského 1359/22,
tel.: 567 161 000, www.hdj.cz
Pelřimov
Masopust
Průvod masek vychází ve 14.30 od Kulturního domu Máj, program na náměstí začíná ve stejný čas a příchod maškar s koňským povozem, Švejkem a jeho muzikanty, kozlem a dalšími je na Masarykově náměstí očekáván po 15. hodině. Pořadatelé - Agentura Dobrý den přivítají, když přijdete nejen jako diváci, ale rovnou do průvodu a v maskách.

Jihomoravský kraj
Brno
Na úpatí Evropy
Fotografická výstava autorů Petra Barana, Petra Francána a Gero Fischera, kteří dokumentární formou zaznamenávají sociální a ekologickou tematiku především v zemích střední, jihovýchodní a východní Evropy. Způsob práce je u jednotlivých autorů odlišný: Baran akcentuje výtvarné pojetí, Fischer sociální apel, Francán se soustřeďuje na ryze dokumentární styl. Přesto nebo právě proto se jejich fotografie vhodně doplňují a mohou koexistovat, aniž by si navzájem konkurovaly. Každý z autorů přináší vlastní pohled na konkrétní téma, a divák tak získává trojí náhled. Výstava je přístupná do 4. dubna.
Moravské zemské muzeum, Palác šlechtičen, Kobližná 1, tel.: 542 422 361, www.mzm.cz

Zlínský kraj
Zlín
Jak se rodí večerníčky
Muzeum jihovýchodní Moravy otevřelo výstavu animovaných filmů a večerníčků pro děti. Expozice je určena nejen dětem, ale i dospělým návštěvníkům, kteří se zde setkají se spoustou známých postaviček z večerníčků i filmů pro děti a mládež. Uvidí například originální loutky z českých animovaných pohádek ze sbírky Atelieru Bonton Zlín i loutky z večerníčků. Atraktivitu výstavy umocňuje také funkční televizní ministudio s kamerou a televizním přijímačem, které zapůjčila Česká televize Brno, a zábavné lektorské programy pro děti.
Soudní 1, Zlín,
tel.: 577 004 618, www.muzeum-zlin.cz

Olomoucký kraj
Olomouc
Miniatury
Knihovna města Olomouce uspořádala pro své čtenáře výstavu obrazů a kreseb Otakara Vystrčila s názvem Miniatury. Známý malíř, grafik a výtvarný pedagog, člen Unie výtvarných umělců Olomoucka, představí svá díla z let 2000 až 2004. Výstava potrvá do konce března.
Náměstí Republiky 1, www.kmol.cz

Moravskoslezský kraj
Štramberk
Masopust
V Městském pivovaru a na štramberském náměstí se v rámci oslav masopustu budou v sobotu 21. února podávat jitrnice, zabijačková polévka, ovar s jablkem a křenem a klasický kvasničák Trubač. Účastníci se mohou těšit také na průvod masopustních masek, na představení žongléra Koléra i na tvůrčí stánky s masopustní tematikou.
www.stramberk.cz

Zdroj : iHned.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19776)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13697)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13856)

• Last minute
18.1% (13218)

• Prostřednictvím internetu
17.3% (12680)

Celkem hlasů: 73227

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.