E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

20.12.2008

Lyžovat doma nebo v Alpách?

 

Bolestí domácích areálů je především omezená sjezdařská plocha, způsobující nepříjemné zalidnění tratí ve špičkách sezony.

 

Hory v Česku mají své hlasité odpůrce i tišší příznivce, kteří o nich však hlasují ?nohama?, zkrátka navštěvují je. Ti první utíkají za lepšími terény, obvykle velmi kvalitními službami a monumentálnějšími scenériemi do Alp. Tábor druhých, tedy návštěvníků českých středisek, je přitom stále početnější. Drtivou většinou mezi nimi jsou samozřejmě méně nároční lyžaři a ti, co mají na hory ze svého domova blízko. Své skalní fandy mají ale i mezi špičkovými lyžaři.
Česko, nebo Alpy? je každého individuální dilema. Některá česká střediska se stále vypořádávají se svým dědictvím z dob masové rekreace, ať už lyžařskou infrastrukturou, ubytovacími a doprovodnými službami nebo mentalitou některých lidí. Mnohá jiná už za Alpami zaostávají jen skromnějšími terény.
Spravedlivě je nutno říci, že co se týče kvality vybavenosti samotných areálů, prošla většina z nich za posledních deset let skutečně radikální proměnou. A kvalitní terény u nás také máme, o čemž nesvědčí jen pořadatelství Světového poháru ve Špindlerově Mlýně.
Bolestí domácích areálů už nejsou ani tak fronty (ty můžete při troše ?štěstí? potkat i v Alpách) jako spíš omezená sjezdařská plocha, způsobující nepříjemné zalidnění tratí ve špičkách sezony. A také nárazově kolísající návštěvnost, zejména těch nejznámějších středisek.
O jarních prázdninách nebo o víkendech hlavní sezony skutečně není vhodná doba, kdy si v nich užít slušného carvingu. Je to jako se vydat na vánoční nákupy týden před Štědrým dnem. Ve všedních dnech a v závislosti na podmínkách i na jaře může být vše jinak ? a věřte nevěřte, můžete se setkat i s liduprázdnými tratěmi.
Nejlepší střediska?
Hlavní slovo v terénní nabídce mají samozřejmě Krkonoše ? jsou zkrátka nejvyšší. V šesti jejich nejvýznamnějších areálech najdete sjezdovky takových parametrů (převýšení i více než 500 m, sklon od modré až po slalomák), na kterých jezdíme i v Alpách ? byť jich je v součtu jen pár. V Jizerských horách je číslem jedna Tanvaldský Špičák se sjezdovkami všech profilů a dalšími plány do budoucna. Bedřichov a Severák jsou ideálními centry hlavně na pohodu. Velmi solidní slalomák a celkově pestré tratě má Ještěd, kterému by rozšíření sjezdovek pomohlo mezi absolutní českou špičku. Slušné parametry tratí včetně černých sjezdovek mají i orlickohorské Říčky a Deštné.
V Jeseníkách jsou sjezdařsky nejkvalitnější centra Červenohorské sedlo, těžící ze své ?vysokohorské? polohy, Petříkov a široký slalomák má i nové centrum v Přemyslově. Na obzoru je dokonce další nový areál na Dlouhých Stráních, který žebříčkem výrazně zacloumá. Tajným tipem je i Dolní Morava v Králickém Sněžníku, kde je vedle strmého slalomáku i ?univerzálnější? a členitější červená sjezdovka.
V Beskydech vede kvalitou Bílá se sportovními i pohodovějšími terény, srovnatelné rozsáhlé a rodinnější Pustevny poněkud stagnují, ale možná, že je to tak lépe ? unikátnímu horskému skanzenu to na atmosféře neubírá.
Na Šumavě je terénním králem Špičák, vedle něj se ale objevil areál alpského typu představující špičku rodinného pojetí zimní dovolené ? Lipno.
V Krušných horách udržuje svou slušnou úroveň Klínovec (zasněžování, lanovka), výhledově by i zde mohl vyrůst skutečně zajímavý, dokonce přeshraniční areál.
Dále uvedených deset sjezdařských tipů je do jisté míry subjektivním výběrem vycházejícím z přírodních parametrů, kvality lyžařské infrastruktury, ale také z jejich relativní neznámosti. Záměrně vynecháváme ?špindlerovsky? známá místa (o nich už bylo napsáno vše) a navíc vybrané areály neuvádíme v žebříčku, ale abecedně. Zvlášť na chvostu našich tipů by totiž vznikla ?tlačenice? mnoha dalších středisek.

Zdroj : iHned.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 20.04.

25°C
12°C

Neděle 21.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19981)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13835)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14000)

Last minute
18.1% (13382)

Prostřednictvím internetu
17.4% (12850)

Celkem hlasů: 74048

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.