E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

17.11.2008

Příští rok by se měla otevřít nová rozhledna v pražské zoo

 

Z celkem dvaceti předloh byla podle tiskového mluvčího pražské zoo Víta Kahleho z estetických i praktických důvodů vybrána asi 17 metrů vysoká replika bývalé rozhledny na vrcholu Smrk

 

v Jizerských horách. Podle ředitele odboru městského investora pražského magistrátu Jiřího Tomana se v metropoli chystá výhledově také stavba rozhledny v plánovaném rekreačním parku v lokalitě U Čeňků na Praze 14.
Záměrem pražské zoo je postavit v horní části areálu zvaném Obora rozhlednu s dřevěnou konstrukcí. "Rozhledna by měla nabídnout atraktivní pohled na vlastní areál zoo a na panorama Prahy, počet lidí na rozhledně by měl najednou činit asi 20 osob," řekl Kahle. Předlohou jí bude dřevěná, 25 metrů vysoká rozhledna na vrcholu Smrku, nejvyšším kopci Jizerských hor. Ta byla postavena roku 1892. Za své vzala v polovině 20. století, nová kovová věž byla otevřena roku 2003.
Náklady na rozhlednu v pražské zoo budou podle Kahleho činit asi 4,5 milionů korun; na cenu vstupného do zoo to prý nebude mít vliv. Primárním důvodem stavby je podle něj zvýšení návštěvnosti zoologické zahrady.
"Rozhledna by měla přispět k zatraktivnění severní části areálu pražské zoo, ve které se také v roce 2009 připravuje otevření nové cukrárny a kavárny s vyhlídkovými terasami v sousedství nových průchozích ptačích voliér," řekl Kahle. Loni byla zoo v Tróji druhým nejnavštěvovanějším turistickým objektem v Praze. Zvířata si přišlo prohlédnout 1,27 milionu lidí.
Dvacet metrů vysoká rozhledna ze dřeva a kovu se má stát také součástí parku na Praze 14 mezi Černým Mostem, Dolními Počernicemi a Hostavicemi, který pražský magistrát plánuje zřídit pro rekreační a sportovní vyžití obyvatel. Podle Tomana bude rozhledna stát řádově několik milionů. Vejde se na ní najednou asi 15 lidí, kteří se budou moct kochat údolím Rokytky a při dobré viditelnosti spatří i Petřín. Stavět by se mělo začít za pět až šest let.
Petřínská rozhledna je 60 metrů vysoká osmiboká železná věž, pětkrát zmenšená napodobenina pařížské Eifellovky. Z vyhlídkové galerie sedm metrů pod jejím vrcholem můžou návštěvníci obdivovat pražské panorama od roku 1891. Rozhledna sloužila 40 let jako televizní vysílač, než ji počátkem 90. let nahradila žižkovská věž.
Žižkovský televizní vysílač je vysoký 216 metrů. Věž se stavěla v letech 1985 až 1992 a stála kolem půl miliardy korun. Slouží také jako rozhledna; ve výšce 93 metrů můžou návštěvníci vidět nejen Prahu, ale i krajinu do sta kilometrů.
Jako nejstarší rozhledna slouží v Praze také třináctimetrová vyhlídková kamenná věž Cibulka v Košířích. Usedlost Cibulka koupil roku 1817 hrabě Leopold Thun-Hohenstein, který zde v následujících letech nechal věž postavit.

Autor: ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19790)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13708)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13866)

Last minute
18.1% (13232)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12699)

Celkem hlasů: 73295

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.