E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

17.11.2008

Tuzemské hotely jsou na Silvestra obsazené

 

České hotely a penziony jsou na Silvestra ve většině případů téměř obsazené

 

Na vánoční svátky ale většina ubytovacích zařízení stále nabízí volné pokoje. V některých regionech je zájem o
ubytovací zařízení na Vánoce slabší a většina z nich má zavřeno. Hlavní nápor zájmu turistů podle hoteliérů z horských oblastí nastane v momentě, kdy do hor přijde zima a začne sněžit.
Většina pražských hotelů stále nabízí na svátky volné pokoje. V hlavním městě budou o Vánocích a na Silvestra podle předběžných rezervací nejpočetnější skupinou turistů Rusové. "Jasný je posun klientely ze západní na východní. Převažují samozřejmě Rusové," řekl ředitel čtyřhvězdičkového hotelu Perla v centru Prahy Tomáš Startl. Zástupci hotelů zároveň věří, že tržbám pomůže případné oslabení koruny.
Také v jihomoravských hotelích budou letošní silvestrovskou noc oslavovat především turisté ze zahraničí, nejčastěji Němci a Poláci. Zavřeno bude mít na Vánoce například hotel Skalní mlýn sídlící v Blansku uprostřed Moravského krasu. Domácí turisté nemají o ubytování ve svátky zájem, na Silvestra má hotel naopak vyprodáno.
V Karlovarském kraji rok od roku roste zájem hostů o vánoční a zejména silvestrovské pobyty hlavně v takzvaných top hotelech přímo v Karlových Varech či v některém z krušnohorských zimních středisek. "Vánoce patří ruské a německé klientele. Příchod Nového roku pak u nás oslaví i hosté z dalších zemí," řekl vedoucího obchodního oddělení hotelu Thermal Jiří Mareš.
Tradičně velký zájem o ubytování je v horských střediscích. Silvestrovský týden patří kromě jarních prázdnin k nejžádanějším. Turisté si místa často rezervují i s ročním předstihem.
Největší krkonošský hotel Arnika ve Špindlerově Mlýně, který disponuje více než 400 lůžky, je na Vánoce zatím vyprodán zhruba z 50 procent. "Poptávka přijde, jakmile napadne sníh. Obvykle jsme v závěru roku zaplněni z 80 procent a počítáme s tím i letos," řekl ředitel hotelu Jan Lukš. Dodal, že růst poptávky hotel eviduje ze strany Čechů a Poláků.
Podle Evy Zbrojové z cestovní agentury Harrachtour klesá zájem zahraničních turistů, zejména z Německa. Kvůli posilování koruny jsou pro ně pobyty stále dražší, penziony a soukromí ubytovatelé přitom podle ní už pět let prakticky nezměnili ceny, přestože jejich náklady stoupají. Důvodem je velká konkurence, v horách přibývá penzionů i apartmánů.
Návštěvníkům Šumavy nabízí poslední volné pokoje nabízí na Silvestra Hotel Arnika na Kubově Huti. Nejčastěji k nám jezdí hosté z Prahy, západních a severních Čech, řekla recepční Šárka Bělohlavová.
Většina horských hotelů a penzionů v Ústeckém kraji má na Silvestra plno, volná místa ale některé z nich nabízejí ještě na období Vánoc. Zejména v turistických oblastech Krušných hor a v Národním parku České Švýcarsko si stálí hosté objednávají místa už rok dopředu. Hoteliéři velké programy nepřipravují, většina hostů, mezi kterými převažují turisté z Německa, se chce bavit sama.
Na Vysočině chystají silvestrovské oslavy jen některé hotely. Velká ubytovací zařízení na Novoměstsku obsadí koncem roku účastníci závodů Světového poháru v běhu na lyžích, krajské město Jihlava v tomto období doplácí na nedostatek turistů.
Také v Pardubickém kraji závisí úspěch sezony na dostatku sněhu. "Teď se všichni modlíme, aby byl sníh. Loni lidé rušili rezervace a raději zaplatili storno poplatky," řekla rezervační manažerka Chaty Bohemika v Čenkovicích Radka Líbalová.

Autor: ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19801)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13714)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13871)

• Last minute
18.1% (13246)

• Prostřednictvím internetu
17.3% (12710)

Celkem hlasů: 73342

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.