E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

11.09.2008

Turistů je víc, tržby hotelů ale klesají

 

Devizové příjmy z cestovního ruchu byly v pololetí 65,4 miliardy. Přibývá návštěvníků, kteří bydlí u přátel.

 

Už čtyři roky za sebou rostou Česku za první pololetí devizové příjmy z cestovního ruchu. Zatímco v roce 2004 to podle Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) bylo 48,5 miliardy korun, letos to je téměř o sedmnáct miliard víc. Hoteliéři a ostatní podnikatelé v turistickém byznysu přesto volají o pomoc.
Například pražské hotely začaly registrovat pokles tržeb od letošního března. Zásadní propad přišel podle šéfa pražského hotelu Radisson SAS Alcron Michala Choura v srpnu, kdy hotely vydělaly o třicet procent méně než loni. "Česku chybí masivní prezentace ve světových médiích," myslí si Michal Chour.
V českém hotelovém byznysu dochází k zajímavému paradoxu. Počty hotelových hostů z ciziny pomalu rostou - podle ČSÚ za první pololetí na 3,12 milionu, meziročně o 3,6 procenta víc. Přibývá ale i hotelů, jejichž výstavba se plánovala v době masivního turistického boomu. Aby hotely naplnily kapacity, musejí zlevňovat. A to přináší kromě poklesu tržeb i další důsledky. "Jakmile klesne cena, změní se i složení hostů. Převáží ti, kteří neutrácí v prodejnách suvenýrů a nechodí jíst do restaurací," vysvětluje Pavel Hlinka, prezident Asociace hotelů a restaurací.
Ubytovacím zařízením škodí i fakt, že do Česka přijíždí podle včera zveřejněného výzkumu MMR stále více návštěvníků, kteří bydlí "zdarma" u příbuzných či známých. Od roku 2005 vzrostl podle průzkumu jejich počet o čtvrtinu - na 1,3 milionu. "Z odpovědí dotazovaných vyplynulo, že se často podílejí na úhradě energií či úklidu. Ubytovatelé však z těchto příjmů samozřejmě neplatí daně," tvrdí Rostislav Vondruška, ředitel státní agentury CzechTourism, která má na starosti propagaci Česka v zahraničí.

Zdroj : iHned.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 30.03.

25°C
12°C

Neděle 31.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19863)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13762)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13920)

Last minute
18.1% (13287)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12762)

Celkem hlasů: 73594

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.