E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

03.08.2008

Na Sněžce se otevírá nová poštovna

 

Je to už téměř rok, co prezident Václav Klaus symbolicky otevřel novou Českou poštovnu na Sněžce.

 

Otevření originální stavby, kterou provázely komplikace a zpoždění, by si teď mohl zopakovat. Nejvýše položená stavba v Česku se totiž pro turisty otevře až dnes.

Turistické razítko s vyobrazením nové poštovny získal první návštěvník Sněžky dnes v 9 hodin, první svatba je tam naplánována na osm hodin a osm minut večer 8. srpna.
"Velké oslavy při otevření neplánujeme, ale vynahradíme si to svatbou místního lékaře, který se na terase poštovny ožení při osmém srpnovém západu slunce. Je možné, že vůbec první svatba se tu uskuteční ještě před tím, v osm hodin a osm minut ráno," uvedla Jaroslava Skrbková, investorka stavby a někdejší poštmistrová z nedaleké Velké Úpy, která před třinácti lety obnovila provoz zaniklé České poštovny na Sněžce.
Prosklená dřevěná konstrukce nové České poštovny s plochou střechou se vrcholu Sněžky dotýká deseti patkami, takže se převážná část podlahy vznáší nad povrchem hory. Hydraulicky ovládané vnější dřevěné okenice umožňují dát objektu podobu moderního domu i obyčejné horské boudy.
Původně měla být stavba otázkou několika týdnů, nakonec se otevírá pět let po zahájení příprav.
"Jsem ráda, že se to podařilo před letošní tradiční svatovavřineckou poutí, která se uskuteční 10. srpna. Pan prezident však letos kvůli nedávné operaci nohy zřejmě nepřijede," uvedla Skrbková.
Přípravu stavby nejprve zkomplikovaly výhrady správců Krkonošského národního parku k jejímu vzhledu, později se přidaly průtahy se získáním stavebního povolení či s výrobou některých stavebních dílů. Poté, co vloni Václav Klaus poštovnu symbolicky otevřel, nastaly rozepře mezi Skrbkovou a stavební firmou o kvalitu i cenu odvedených prací.
"Spory ještě dořešeny nejsou, ale teď je prvořadé, že nová poštovna bude konečně v provozu," konstatovala Skrbková.
Poštovna bude otevřena celoročně a provozní doba se bude řídit podle počasí. Turisté do ní budou mít přístup většinou od 9 do 17 hodin a budou si v ní moci koupit základní občerstvení, získat původní dopisní razítko nebo si pořídit originální minci.
Starou poštovnu na Sněžce čeká demolice. "Do roka a do dne zmizí," dodala Skrbková.

Zdroj : české noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 30.03.

25°C
12°C

Neděle 31.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19824)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13731)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13891)

• Last minute
18.1% (13261)

• Prostřednictvím internetu
17.3% (12733)

Celkem hlasů: 73440

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.