E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

03.08.2008

Američané slíbili zrušit víza do půlky listopadu

 

Nejpozději do 15. listopadu zruší americká administrativa víza pro Českou republiku. Podle výkladu ministerstva pro vnitřní bezpečnost to znamená, že ke stejnému dni také pojedou první lidé z Česka do USA bez dnešních víz.

 

Američané tak poprvé stanovili termín, který lze brát jako závazný. Dnešní víza mohou padnout i o měsíc dříve, jakmile budou známy údaje o počtu odmítnutých žádostí o víza za rozpočtový rok 2008. Což je podle amerického zákona nutná informace pro zrušení víz.
"Předpokládám, že to bude mezi polovinou října a 15. listopadem," uvedl ve Washingtonu náměstek amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost Richard Barth.
Podmínkou pro zrušení víz je, že země nesmí mít více než deset procent odmítnutých žádostí. Česko mělo v loňském roce skóre 6,7 %, mělo by se tedy do limitu bezpečně vejít, stejně jako další čtyři uchazečské země: Řecko, Jižní Korea, Malta a Estonsko. Je velmi pravděpodobné, že limit letos dále splní i Slovensko, Maďarsko, Litva a Lotyšsko.
Další podmínkou rozšíření bezvízového styku je zavedení nového elektronického autorizačního systému (ESTA), v rámci kterého budou návštěvníci USA před odjezdem z domovské země na internetu vyplňovat autorizační formulář.
Pilotní verzi tohoto systému, která v zásadě kopíruje program, jejž při cestě do USA používají Australané, zprovoznilo ministerstvo pro vnitřní bezpečnost právě dnes na své webové stránce https://esta.cbp.dhs.gov/
K pilotní anglické verzi ESTA budou v následujících měsících přibývat ostatní jazykové mutace, česká verze by měla být hotova v polovině října.
Povinná ESTA
Od 12. ledna 2009, s koncem sváteční turistické sezony, bude ESTA povinná i pro země, které už nyní mají bezvízový styk.
Všichni bezvízoví návštěvníci USA, ze "starých" i "nových" států, budou muset nejméně 72 hodin před cestou vyplnit na internetu dotazník s informacemi v rozsahu "zeleného" papírového formuláře (I-94), který v současnosti dostávají lidé z bezvízových zemí před vstupem do USA.
Kromě základních údajů jde o dotazy na případné kriminální delikty a teroristické aktivity žadatele, problémy s drogami, prodělání nakažlivé nemoci a na to, zda mu v minulosti nebyl odmítnut přístup do USA.
"Pokud žadatel neuspěje, nedostane po internetu potvrzení s autorizačním kódem, bude se muset obrátit na americkou ambasádu ve své zemi se žádostí o vízum," vysvětluje náměstek Barth. Jeho ministerstvo na základě zkušeností ze současných bezvízových zemí odhaduje, že počet odmítnutých žádostí se bude pohybovat okolo jednoho procenta.
V době zahájení bude autorizace v systému ESTA zadarmo, Kongres ale může v budoucnu zavést zhruba dvacetidolarový poplatek. Autorizační osvědčení bude platit dva roky.
Zvýší se bezpečnost
Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost se zavedením systému ESTA a dalších nutných opatření spěchá, neboť podle administrativy se tím obecně zvýší bezpečnost bezvízového styku, a George Bush by to tak mohl vykázat jako jeden ze splněných úkolů a úspěchů svého prezidentství.
Kongres má ale výhrady k některým provozním záměrům administrativy. Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost především zcela narazilo se svým plánem, aby sběr otisků prstů na výstupu ze Spojených států měly na starosti letecké společnosti.
"To by byla jen další zátěž pro odvětví, které je už tak pod velkým tlakem. Můžete počítat s tím, že tento záměr by Kongres rychle zastavil," uvedla členka Kongresu Lorreta Sanchezová před několika dny na slyšení se zástupci administrativy.
Ani tento problém by ale neměl ohrozit letošní vstup Česka do bezvízového režimu, neboť shromažďování otisků prstů (takzvaných biometrických dat) má začít závazně fungovat až od poloviny roku 2009.
Hlasy proti
Jinou otázkou je, že někteří členové Kongresu jsou stále proti rozšíření bezvízového styku a hledají možnosti, jak tento proces zablokovat.
Demokratická senátorka Dianne Feinsteinová se snaží do rozpočtu ministerstva vnitřní bezpečnosti dostat dodatek, který by vyškrtl prostředky na rozšiřování bezvízového styku.
České republice a ostatním uchazečským zemím ovšem hraje do ruky fakt, že kvůli aktuálním sporům mezi demokraty a republikány Kongres nejspíše odloží schvalování rozpočtu až do ledna 2009.
"V příštích šesti měsících se v Kongresu nic nestane. Bude řešit jiné problémy," tvrdí Jesper Pedersen, poradce demokratického kongresmana, předsedy evropského výboru sněmovny Roberta Wexlera.
"Nikdy nepodceňujte osobně motivovaného zákonodárce. Znáte příběh Charlieho Wilsona? A to je pravdivá story," varuje oproti tomu James Dean z Heritage Foundation, který deset pracoval v Kongresu, že nebezpečí kongresového zásahu ještě nemusí být zcela vyloučeno.
Česko čekají tři dohody
Česko ještě musí se Spojenými státy uzavřít tři dohody o výměně informací, které vyplývají z již podepsaného rámcového memoranda o zrušení víz.
Jde o údaje o závažných trestných činech, informace o osobách podezřelých ze spojení s terorismem a osobách podezřelých ze zneužívání azylového řízení.
První dvě dohody jsou podle americké strany před podepsáním, dokončení třetí je otázkou několika týdnů.
Evropská komise opakovaně vyjadřuje obavy, zda se Česko nezavazuje k předávání informací nad rámec Evropské unie.
Některé "staré" členské státy unie, například Německo a Španělsko, ovšem už separátně s Washingtonem obdobné smlouvy podepsaly.

Zdroj : iHned.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 20.04.

25°C
12°C

Neděle 21.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19967)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13824)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13986)

Last minute
18.1% (13367)

Prostřednictvím internetu
17.4% (12838)

Celkem hlasů: 73982

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.