E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

13.06.2008

MF trvá na celkové ceně zájezdů

 

Ministerstvo financí trvá na tom, aby české cestovní kanceláře povinně uváděly celkovou konečnou cenu zájezdů včetně všech poplatků.

 

Po dnešním jednání s asociací cestovních kanceláří to uvedl náměstek ministra Ivan Fuksa. Příslušná novela zákona o cenách vstoupí v platnost 1. ledna 2009, pokud ji schválí parlament. CK by však mohly získat několikaměsíční odklad.
"Zákazník tak bude mít možnost porovnat konečné úplné ceny jednotlivých cestovních kanceláří, aniž by musel provádět součet jednotlivých složek ceny, jako je tomu ve většině případů dosud," uvedl Fuksa. Pro cestovní kanceláře však zřejmě bude platit takzvaná oddělená účinnost, aby se stihly vzhledem k přípravě katalogů na nová pravidla připravit.
Novinkou je, že stejné povinnosti jako cestovní kanceláře budou mít i letecké společnosti, které často vyčleňují z cen letenek například palivové příplatky či letištní taxy. Právě na postup leteckých společností často CK svalují vinu za rozdělené ceny leteckých zájezdů.
Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura soudí, že povinnost prezentovat celkovou cenu zájezdu sníží konkurenceschopnost českých CK vůči zahraničním kancelářím, které tuto povinnost nemají. Z dnešního jednání s Fuksou si přitom odnesl závěr, že MF na povinnosti uvádět součet všech položek ceny netrvá. To však MF popřelo.
Podle obchodního ředitele Exim tours Stanislava Zímy, by změna mohla vést ke zdražení zájezdů. Kanceláře se totiž budou chtít pojistit proti růstu cen leteckého paliva a pokud budou muset kalkulovat celkové ceny dlouho dopředu, mohou je nadsadit.
"Takto důrazný postoj je pro nás trochu překvapující vzhledem k tomu, že ani v rámci Evropské unie zatím neexistuje takhle přísná legislativa," komentoval záměry ministerstva mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko.
Zavedenou praxi s vyčleňování nejrůznějších poplatků z ceny zájezdu dlouhodobě kritizuje Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). To tvrdí, že rozdělená cena mate klienty. Vedle letištních tax a příplatků za palivo některé CK vyčleňují například poplatky za víza, pojistné nebo přepravu z letiště. Za nejhorší nešvar považuje SOS takzvané bakšišné pro místní spolupracovníky kanceláří především v arabském světě.
Skutečnou sumu zájezdu se tak klient mnohdy dozví až při platbě.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 26.04.

25°C
12°C

Sobota 27.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20057)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13896)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14060)

• Last minute
18.1% (13442)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12920)

Celkem hlasů: 74375

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.