E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 24. 04. 2024
Svátek slaví Jiří
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

03.06.2008

Češi s cestami na Jadran váhají nebo je ruší

 

Nařízení chorvatského ministerstva zemědělství o zákazu individuálního dovozu masných a mléčných výrobků vzbudilo spoustu nevole

 

nejen v České republice, ale také v Chorvatsku samotném. Stěžují si na něj tamní hoteliéři.
V pondělí ráno mi volal majitel několika apartmánů u Trogiru a řekl, že pro něj sezóna skončila dříve, než začala. Všichni Češi, kteří si u něj zamluvili pobyty, je odřekli, řekla Právu česká konzulka v Záhřebu Veronika Honcová.
Problémem je nekomunikace
Spekulace o tom, že nařízení bude vzápětí po vydání zrušeno, odmítla komentovat: Četla jsem to ve zdejším tisku, ale je to velice nekonkrétní informace, která se neodvolává na žádný relevantní zdroj, řekla Honcová. Podle ní je největším problémem ?nekomunikace? chorvatské strany se zastupitelským úřadem. Ten se snaží na chorvatské úřady apelovat, aby nařízení zrušily nebo odložily jeho platnost, ale odpovědi se nedočkal.
Vydáním nařízení bylo zřejmě zaskočeno i pražské zastoupení Chorvatského turistického sdružení. Na žádost o vyjádření zasílalo pouze dřívější prohlášení šéfa zastoupení, které se však nynější situace netýká. Nad načasováním i nad nařízením samotným se pozastavil i chorvatský list Slobodna Dalmacija. Napsal, že je to další selhání ministerstva turismu, které by v těchto záležitostech mělo projevovat více iniciativy. V komentáři list napsal, že opatření postihne hlavně Čechy a že je to vůči nim nefér.
Cestovky tlak necítí
České cestovní kanceláře, které nabízejí dovolenou v Chorvatsku, většinou tlak ze strany zákazníků nepociťují. Lidé nám volají a ptají se, ale rušení dovolených jsme nezaznamenali, řekl Právu mluvčí CK Čedok Tomáš Brejcha.
Podobně se vyjádřil i výkonný ředitel CK Vítkovice Tours, která se na Jadran specializuje, Libor Šugárek: Většina našich zákazníků jezdí do hotelů a má zaplacenou polopenzi, takže se jich zákaz dovozu potravin nedotkne. Důvody k obavám zřejmě nemusejí mít ani ti, kteří cestují do Chorvatska letecky, protože zkušenosti ukazují, že na letištích jsou formality rychlé a jednoduché.
První zkušenosti? Nikdo nic neví
Podle ohlasu těch, kteří odjeli do Chorvatska o uplynulém víkendu, nic nenasvědčovalo tomu, že by se připravovaly rozsáhlé kontroly. Prázdninový provoz bývá tak hustý, že při celoplošných kontrolách by hraniční přechody a komunikace vedoucí k nim zcela zkolabovaly.
První ohlasy také uvádějí, že sami chorvatští celníci o nařízení buď nevědí, nebo nemají pokyny k jeho provádění. Z internetových diskusí je zřejmé, že, mnozí z těch, kteří plánovali dovolenou v Chorvatsku, uvažují o tom, že pojedou jinam.

Zdroj : novinky.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 25.04.

25°C
12°C

Pátek 26.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20036)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13871)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14033)

• Last minute
18.1% (13418)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12896)

Celkem hlasů: 74254

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.