E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 24. 04. 2024
Svátek slaví Jiří
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

22.05.2008

Autem k moři: Nejvíc podraží cesta do Chorvatska

 

Do Chorvatska kromě nafty výrazně zdraží individuální cesty i vyšší poplatky za dálnice a tunely

 

? v souvislosti s červencovým zavedením dálničních známek ve Slovinsku.
Na zmíněných třech trasách, na kterých redakce HN společně s Ústředním automotoklubem (ÚAMK) srovnala loňské a letošní náklady na cestu, zdraží náklady na zpáteční cestu u nafty zhruba o pětistovku.
Benzin, který je ve většině Evropy už lacinější než nafta a jeho náklady na tankování výrazně ovlivnil i posilující kurz koruny, vyjde o málo dráž jen v případě jízdy do Itálie. Ta má podle aktuálních údajů ÚAMK i jedny z nejvyšších cen paliv v Evropě.
Slovinský problém
"Jízdu do Chorvatska nám průjezd Slovinskem od léta prodraží o téměř devět set korun," připomíná Miroslav Preclík z ÚAMK. Slovinsko totiž zavádí od počátku prázdnin pro vozy do 3,5 tuny dálniční známku na nejkratší dobu ? půl roku ? za 35 eur.
Dosud stačil na průjezd necelých patnácti kilometrů po Slovinsku mýtný poplatek dvakrát 0,8 eur. "Slovinsko i Chorvatsko zároveň hlásí i vyšší ceny pokut za dopravní přestupky. Doporučuji jezdit jak beránci," doplňuje hrozbu dalších výdajů Preclík.
Poplatky za dálnice a tunely zdražují jen na cestě do Chorvatska, v případě trasy do Bibione a k Barceloně je naopak letos Češi kvůli silnější koruně pořídí laciněji. I tak ale jízda do Španělska vychází i s cenou nafty na víc než deset tisíc korun (při spotřebě 6 litrů na 10 kilometrů) a při tankování benzinu na 12,5 tisíce (7,5 l/100 km).
Chorvatsko je ale přesným opakem. Tamní úřady odhadují roční počet českých turistů na 700 tisíc, tuzemské agentury ale k tomu ještě přidávají odhad nějakých 200 tisíc lidí v levném soukromém ubytování. Z celkových 900 tisíc českých turistů pak přijelo do Chorvatska zhruba 600 tisíc po vlastní ose.
To znamená nějakých 230 až 250 tisíc aut z Česka za rok. "Podle našich průzkumů ale Češi ani po zdražení jízdy k chorvatskému Jadranu neomezí. Ušetří spíš na jídle," komentuje letošní vyšší náklady šéf agentury Mag Consulting Jaromír Beránek. Chorvatsko je také podílem individuální turistiky daleko nad republikovým srovnáním. Ročně vycestuje za hranice kolem 4,5 miliónu Čechů a jen necelá polovina (dva miliony) na vlastní pěst.
Kam až půjdou ceny?
Žádný z odborníků, kteří se vyjadřují k cenám paliv, si ale netroufne s jistotou říci, o kolik vzroste v létě cena benzinu a nafty a o kolik se tedy nynější kalkulované náklady ještě zvýší. Střízlivé odhady ale mluví o minimálně 34 korunách za naftu a možná i benzin.
V Česku stojí nyní podle údajů společnosti CCS litr benzinu v průměru necelých 32 korun, nafta už stojí 33,38 koruny.
Přitom cena lehké americké ropy za více než 127 dolarů z konce minulého týdne není zcela jistě letos nejvyšší.

Zdroj : iHned.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 25.04.

25°C
12°C

Pátek 26.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20036)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13872)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14033)

• Last minute
18.1% (13420)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12898)

Celkem hlasů: 74259

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.