E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 24. 04. 2024
Svátek slaví Jiří
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

01.04.2008

Baťůžkářů ubývá, přijíždí náročnější klientela

 

Turistické kempy zaznamenaly v loňském roce rekordní úbytek přenocování

 

Do turistických kempů v České republice přijelo v roce 2007 jen asi 1,04 mil. hostů, což je o 100 tis. méně než v roce 2006. Návštěvnost turistických kempů tak poklesla ve srovnání s rokem 2006 o 8,5 %. Ještě větší pokles byl zaznamenán v počtu přenocování, kterých turistické kempy vloni zaznamenaly jen 2,8 milionů, což je téměř o 0,5 mil. méně, než v roce 2006. Rok 2007 byl tak pro kempy nejhorším rokem od katastrofálních povodní v roce 2002. Tehdy zaznamenaly kempy 40% meziroční pokles počtu přenocování. Vloni klesl počet přenocování o celých 14 % v porovnání s rokem 2006.
Rostoucí životní úroveň v ČR kempům nepřeje
Na nepříznivém vývoji se částečně podílely nepředvídatelné faktory, jako nepřízeň počasí, či problematická splavnost vodních toků. Mnoho kempů poskytuje ubytování vodákům a ti představují už tradičně významnou cílovou skupinu mezi hosty českých kempů. Mimo těchto momentálních výkyvů však negativní vývoj ovlivňují dva klíčové trendy, jejichž základem je rostoucí životní úroveň v České republice.
Hlavním vývojovým trendem je zvyšování nároků domácích i zahraničních turistů, kteří díky rostoucí životní úrovni začínají požadovat kvalitnější a pohodlnější ubytovací služby. To se projevuje přesunem zájmu části návštěvníků k ubytovacím zařízením vyšších kategorií. Část hostů tak začíná před kempy upřednostňovat apartmány, či hotely nižších tříd. Podobně část hostů hotelů nižších tříd začíná upřednostňovat čtyř- a pětihvězdičkové hotely. Tento trend je podle Mag Consulting dlouhodobý a nedojde-li v české ekonomice k zásadním negativním změnám, lze předpokládat jeho pokračování.
Česká republika už není pro cizince levnou destinací
Druhým významným faktorem je rostoucí cenová hladina v České republice. ČR tak přestává být cenově atraktivní destinací pro turisty ze zemí západní Evropy, což se projevuje v pomalejším růstu či dokonce poklesu příjezdů z těchto zemí. Na negativním vývoji v českých kempech se výrazně podepsal 12,8% pokles příjezdů nizozemských turistů do ČR. Nizozemci byli totiž vždy tradičními zahraničními hosty našich kempů.
Podle prognózy Mag Consulting lze i v tomto směru očekávat pokračování stávajícího trendu. V dlouhodobém horizontu přestává být Česká republika pro turisty ze zemí západní Evropy levnou zemí, to ovlivňuje skladbu přijíždějících cizinců. Tzv. "batůžkáře" nahrazují vyšší příjmové skupiny požadující kvalitnější ubytování a služby.

Zdroj : iHned.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 25.04.

25°C
12°C

Pátek 26.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20036)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13872)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14033)

• Last minute
18.1% (13418)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12897)

Celkem hlasů: 74256

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.