E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

21.02.2008

V sobotu začíná Matějská pouť

 

První jarní pouť v Evropě začíná v sobotu 23. února v areálu Výstaviště Praha a potrvá až do 13. dubna.

 

Letos se již po 45. otevřou brány Výstaviště Praha v Holešovicích, aby opět po roce přivítaly návštěvníky tradiční Matějské pouti. Její zahájení proběhne v sobotu 23. února v 10.00 hodin a atrakce budou veřejnosti k dispozici až do 13. dubna. První jarní pouť v Evropě nabídne návštěvníkům téměř 120 nejrůznějších atrakcí. Po skončení Matějské pouti zůstává v dolním areálu 22 atrakcí v provozu po celou sezónu.
Historie pouti
Historie Matějské pouti podle dokumentů uložených v Národní knihovně sahá až do roku 1595. Proslavila se jako první jarní pouť v Praze spojená se svátkem svatého Matěje 24. února. Původní pouti se konaly v okolí kostelíka na Hanspaulce. Vzhledem ke stísněným zdejším podmínkám byly kolotoče a stánky stavěny postupně na různých místech blíže centru Dejvic. V roce 1960 se konala v blízkosti Letné, občas i ve zcela jiných lokalitách, například v Modřanech nebo na Břevnově. Od roku 1963 se koná v areálu Výstaviště Praha v bubenečské Stromovce, dříve nazývaném Park kultury a oddechu Julia Fučíka. Letos jde o 45. ročník.
Nejzajímavější atrakce
Historicky nejznámější zdejší atrakcí je zřejmě horská dráha s názvem Cyklon, mnohé další, zejména atrakce z Holandska, ji však v mnoha směrech předčí, například centrifuga Booster či Katapult Bungee. Hitem letošní pouti se údajně stane 50 metrů vysoký holandský řetízkový kolotoč, který bude nejvyšší atrakcí na Výstavišti. Svou výškou o 17 metrů překoná i obří ruské kolo. Návštěvníci se mohou také svézt na vodní atrakci či na "myší" horské dráze Super Mouse. Mezi oblíbené patří strašidelné zámky a domy smíchu, motion simulátory, střelnice, kolotoče, řetízkové kolotoče, houpačky, skákací hrady, houpací lodě, autodromy, zvonkové dráhy a lochnesky. Ceny za běžné atrakce začínají na částce 25 Kč, za novinky zaplatíte 120 Kč i více.
Den pro zdravotně postižené
17. března od 12 do 16 hodin budou mít na Matějskou pouť postižené děti, dětské a azylové domy vstup zdarma. Od 12 hodin vystoupí na Křižíkově fontáně soubor Nová Inspirace Praha. O dvě hodiny později, tedy od 14 hodin, se zde uskuteční koncert s účastí předních českých umělců. Pro zdravotně postižené bude otevřen od 12 do 13 hodin i Mořský svět. Veškeré atrakce jsou pro návštěvníky zdarma.
Doprovodné akce
K Matějské pouti patří i různé doprovodné aktivity. Každou sobotu a neděli v průběhu konání je na Křižíkově fontáně v době od 13 do 17 hodin pro nejmenší návštěvníky připraveno zábavné kulturní vystoupení klaunů ze skupiny Meduza. Děti se budou jistě radovat z veselých klaunů a dalších pohádkových bytostí či průvodů masek.
V celém areálu návštěvníci naleznou stánkový prodej s různým sortimentem zboží. Ani milovníci jídla nepřijdou zkrátka. Vedle základního občerstvení bude ve stáncích výběr od orientálních cukrovinek až po pravá pouťová perníková srdce, otevřeny budou i restaurace.
Provozní doba:
Úterý - pátek 14.00 - 21.00 hodin
Sobota, neděle, svátky 10.00 - 22.00 hodin
Školní prázdniny 10.00 - 22.00 hodin
Vstupné do areálu 25 Kč o víkendu a 10 Kč ve všední dny (jednotlivé atrakce se však platí zvlášť). Pro děti do 120 cm je vstup zdarma.

Zdroj : iHned.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 27.04.

25°C
12°C

Neděle 28.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20093)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13935)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14092)

• Last minute
18.1% (13470)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12969)

Celkem hlasů: 74559

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.