E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 24. 04. 2024
Svátek slaví Jiří
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

06.02.2008

Do USA bez víz zřejmě už letos

 

Zprávu, kterou s odvoláním na americké diplomaty přinesl prestižní britský týdeník European Voice, potvrzují i čeští politici.

 

"Je potřeba dotáhnout legislativní záležitosti, hlavně ze strany Američanů. Myslím si, že teoreticky by zrušení víz mohlo přijít k prvnímu říjnu, i když někdy je "nejčistší" udělat podobné dohody k Novému roku," řekl včera HN vysoce postavený diplomatický zdroj, který si nepřál být jmenován. Dnes bude o vízech jednat v Praze vysoký představitel amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost Richard Barthe. Půjde o přípravu takzvaného Memoranda o porozumění v oblasti hraniční bezpečnosti, což je dokument, který je pro zrušení víz klíčový. Jde v něm o sladění bezpečnostních systémů. Dokument má podepsat premiér Mirek Topolánek koncem února během návštěvy USA. "Budu chtít podepsat memorandum, což bude významným posunem," řekl včera premiér. Pozvání do Bílého domu dostal Topolánek jako "radarový spojenec" USA.
Optimisticky o možnosti, že by Češi létali přes Atlantik ještě letos bez víz, mluví i první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. "Jsem hluboce přesvědčen, že je možné za této americké administrativy zrušit víza pro české občany, což ale neznamená, že je to jisté," říká Pojar.
Funkční období Bushovy administrativy skončí letos na podzim.
Podle týdeníku European Voice by se cestování bez víz do USA ještě letos mohlo dočkat dalších pět zemí Evropské unie: Řecko, Maďarsko, Estonsko, Kypr a Malta. Maďarské diplomatické zdroje v Budapešti i ve Washingtonu HN potvrdily, že americké úřady zrychlují vyjednávání o bezvízovém režimu tak, aby se stihla ukončit do konce mandátu prezidenta Bushe. Maďarsko je sice lehce nad desetiprocentní hranicí odmítnutých žádostí, kterou stanovují USA pro udělení bezvízového režimu, ale maďarským diplomatům prý Američané několikrát zdůraznili, že na Maďarsko hledí, jako by tuto podmínku splňovalo.
Čeští diplomaté tvrdí, že vše mohou paradoxně zkomplikovat "staré" členské země EU, kterým vyhovuje status quo.
"Pokud něco víza ohrožuje, tak to, že staré členské země Evropské unie podniknou kroky, které nám znemožní dohodnout se s USA na naší reciproční dohodě," říká zdroj z české diplomacie.
Změny vyplývající z amerických zákonů, které umožňují zrušit víza pro Čechy, se totiž mají dotknout i starých zemí unie, které už bezvízový styk mají. Podle diplomatů je to například zavádění elektronické identifikace po internetu.
Takové prověřování lidí, které mají dnes Američané třeba s Austrálií, totiž některé země považují za lehčí formu vízového režimu a odmítají ji.
Na ostatní členské státy unie, u nichž počet odmítnutých žadatelů o víza překračuje desetiprocentní hranici, letos podle diplomatických zdrojů řada přijít nemá. Bezvízového cestování přes Atlantik se tak letos zřejmě nedočkají ani další "protiraketoví spojenci" USA, Poláci. Americká víza totiž nedostalo v Polsku loni 25 procent žadatelů.
"Obávám se, že to nenastane ještě letos, ale doufáme, že letos zruší pro naše občany víza Kanada. To by naši situaci v amerických očích zlepšilo," řekl včera HN polský vyjednavač o protiraketové základně Witold Waszczykowski.
Češi už do Kanady bez víza cestují. Naopak Slováci dvojrychlostní vyjednávání odmítají. "Ze strany amerických orgánů jsme nezaznamenali podobné rozdělování zemí," vzkazuje Jano Škoda, mluvčí slovenského ministerstva zahraničí.

Zdroj : iHned

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 25.04.

25°C
12°C

Pátek 26.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20036)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13870)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14033)

• Last minute
18.1% (13418)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12895)

Celkem hlasů: 74252

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.