E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

28.12.2007

Silvestr je v ČR turistickým vrcholem roku

 

Období Silvestra je v České republice podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury absolutně turisticky nejvytíženějším obdobím celého roku.

 

V průběhu několika dní kolem Silvestra a Nového roku navštíví letos Českou republiku přibližně 270 tisíc zahraničních turistů, z toho kolem 100 tisíc jich přijede do Prahy. Podle Okamury to tvoří zhruba čtyři procenta ze všech zahraničních turistů, kteří přes rok do ČR zavítají. Hodně ale cestují i Češi, nejčastěji do hor v ČR či v Rakousku. Pro české ale i zahraniční turisty jsou v ČR z tohoto pohledu nejatraktivnější a tedy i nejnavštěvovanější Krkonoše.
Silvestr v Brně či v Plzni? Ne
Právě Krkonoše jsou podle Okamury "dvojkou", co se návštěvnosti lokalit v ČR na Silvestra týče. Třetí jsou Karlovy Vary. Odstup dalších míst je značný. Podle Okamury velká česká města jako Brno či Plzeň pro zahraniční turisty "nejsou tématem". "Mohlo by se zdát, že například Brno bude atraktivní pro rakouské turisty, ale není tomu tak. Rakušané jsou až na jedenáctém místě, co se počtu turistů v ČR týče, ukazuje se, že je to národ, který má raději své domácí pohodlí," řekl Okamura serveru iHNed.cz.
Plzni zas podle Okamury z pohledu turistiky výrazně ubrala na atraktivitě dálnice. "Když můžete být za hodinu v Praze, proč byste trávili Silvestr v Plzni?," položil řečnickou otázku Okamura. K návštěvnosti moravských míst Okamura řekl, že zajímavá jsou jen pro tuzemskou klientelu a spíše než města jsou to hory, zejména Beskydy.
Menu za tisícovku, půllitr piva za stovku
Na příliv turistů reaguje řada podnikatelů, kteří ke konci prosince dočasně zdražují některé služby. Podle Okamury na silvestrovský večer často až několikanásobně zvedají ceny, protože se snaží využít toho, že poptávka je větší než nabídka.
Restaurace v centru Prahy obvykle na silvestrovský večer nabízejí několikachodové menu s cenami od 990 Kč nahoru. Okamura poznamenává, že bez předchozí rezervace a zakoupení místenky se tak v centru metropole většinou nedá najíst. Nahoru se šplhají i ceny pití, například půllitr piva z běžných 30 Kč i na 100 Kč.
Důvodem zdražování podle Okamury není pouze to, že by chtěli restauratéři vydělat, ale také fakt, že je potřeba personál restaurací na Silvestra velmi nadstandardně zaplatit, jinak nikdo nemá zájem jít do práce.

Zdroj : iHned.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 26.04.

25°C
12°C

Sobota 27.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20057)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13896)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14058)

• Last minute
18.1% (13442)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12920)

Celkem hlasů: 74373

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.