E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

21.12.2007

Česká republika je již součástí schengenského prostoru

 

Občané České republiky mohou ode dneška volně cestovat téměř po celé Evropě bez hraničních kontrol.

 

Spolu s Českem vstoupilo do schengenského prostoru také dalších osm nových členských států EU. Po vstupu do NATO v roce 1999 a přijetí do Evropské unie v roce 2004 je to další významná mezinárodní událost v dějinách České republiky a zároveň milník na hranicích mezi státy, které před rokem 1989 rozdělovalo vymezení Západu a Východu.
Schengenský prostor dosud tvořilo 13 starých zemí Evropské unie s výjimkou Británie a Irska a dále ještě Norsko a Island. Nyní k nim přibudou všichni nováčci unie z rozšíření roku 2004 kromě Kypru, který požádal o odklad vstupu. Spolu s Českou republikou se tedy dnes staly součástí schengenského prostoru i Slovensko, Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko a Malta.
Uvnitř schengenského prostoru se nemusí při cestách do jiných zúčastněných států procházet žádnými hraničními kontrolami. Česko nyní sousedí pouze se státy, které jsou do prostoru rovněž začleněny, takže nemá například na rozdíl od Slovenska žádnou jeho vnější hranici. Od března příštího roku nebudou hraniční kontroly ani na mezinárodních letištích při cestách uvnitř schengenského prostoru.
Zrušení hraničních kontrol, které umožňuje překročit hranici prakticky kdekoliv, slavili již ve čtvrtek odpoledne a večer lidé podél celé přibližně 2200 kilometrů dlouhé české státní hranice. Podle většiny českých starostů i obyvatel zrušení hraničních kontrol usnadní výměnu pracovních sil a vylepší turistický ruch. Naopak Rakušané a Němci žijící u hranic mají obavy ze zvýšené kriminality, které s nimi ale trochu sdílejí i české obce sousedící s Polskem a Slovenskem.
Hlavní oslavy v Česku se dnes uskuteční na česko-polsko-německém trojzemí. Na hraniční přechody Žitava - Friedensstrasse - Hrádek nad Nisou kromě českého premiéra Mirka Topolánka dorazí i německá kancléřka Angela Merkelová, šéf polské vlády Donald Tusk a předseda Evropské komise José Barroso.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 28.04.

25°C
12°C

Pondělí 29.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20097)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13943)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14099)

• Last minute
18.1% (13483)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12976)

Celkem hlasů: 74598

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.