E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

04.12.2007

Krumlovský zámek chce lákat na nové trasy a muzeum

 

Rozšíření prohlídkových tras, ale hlavně vznik hradního muzea, které bude otevřeno po celý rok, chystají památkáři k oživení českokrumlovského zámku.

 

Vede je k tomu snaha prodloužit turistickou sezonu, a zpřístupnit tak památku až do zimy. Novinářům to dnes na tiskové konferenci v Krumlově řekl ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.
"Státní hrad a zámek navštíví každý rok přes 300.000 návštěvníků a dalších statisíce jím jen projdou. Chceme lépe a účelněji směrovat zájem návštěvníků, aby se nám nekoncentrovali jen v jedné prohlídkové trase, která tím množstvím pak i trpí," uvedl Pavelec.
Muzeum, které má využít dosud prázdný objekt zvaný Hrádek, památkáři vybaví tak, aby v něm bylo možné vystavit cenné předměty z depozitářů. Otevřít by se mohlo na přelomu let 2009/2010.
Český Krumlov si v těchto dnech připomíná 15 let, kdy bylo jeho historické jádro zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Oslavy doprovází koncerty, divadla a další akce. Městu přinesl zápis především více turistů, tedy i více peněz. Každoročně jej navštíví milion lidí, z toho zhruba čtvrtina přijíždí z Asie.
"Je to prestiž, být tím vyvoleným v top destinacích, známých historických centrech ve světě, ale i závazek. Chceme poskytovat kompletní služby, abychom nekončili na milionu návštěvníků, ale posunuli se i o kousek dál," řekl starosta Luboš Jedlička.
Za 15 let přibylo na seznamu unikátních míst dalších 11 českých lokalit - Praha, Zelená Hora, Kutná Hora, Lednice-Valtice, Holašovice, Kroměříž, Litomyšl, Olomouc, Brno a Třebíč. Ale jen Krumlov má jedno výjimečné - světoznámé otáčivé hlediště, za které jej přitom výbor UNESCO opakovaně kritizoval. Další historické skvosty na zápis čekají.
Sdružení České dědictví UNESCO, které hájí zájmy těchto historických míst, se nyní hodlá ucházet o evropský grant. Peníze mají pomoci tuzemské památky UNESCO ještě více propagovat. "Již dříve jsme ze SROP obdrželi 10,5 milionu korun. Máme díky tomu nové webové stránky, reklamní spot a tisíce propagačních materiálů," uvedla výkonná ředitelka sdružení Michaela Severová.
Na seznamu světového dědictví UNESCO je v současné době zapsáno 851 památek ze 141 zemí; 660 je kulturních, 166 přírodních a 25 smíšených.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19798)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13713)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13870)

• Last minute
18.1% (13241)

• Prostřednictvím internetu
17.3% (12710)

Celkem hlasů: 73332

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.