E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

04.12.2007

Od 9. prosince budou všechny vlaky nekuřácké

 

Nový jízdní řád Českých drah přináší kromě jiného konec kuřáckých vagónů ve vlacích.

 

Od 9. prosince budou všechny vlaky nekuřácké
Nový jízdní řád Českých drah přináší kromě jiného konec kuřáckých vagónů ve vlacích.
Ve všech vlacích v České republice provozovaných Českými drahami se nebude smět od nového jízdního řádu, který vejde v platnost 9. prosince 2007, kouřit. České dráhy se tak připojují k ostatním evropským železničním dopravcům. Už v září se přestalo kouřit ve vlacích v Rakousku a Německu.
Z průzkumu Českých drah vyplývá, že 81 procent cestujících by přivítalo zcela nekuřácké vlaky. "Chceme jít stejným směrem jako ostatní evropské země. Když se dnes podíváte do vozu, kde se smí kouřit, zjistíte, že nekuřácká část je plně obsazena a v kuřácké je jen několik cestujících," říká Luďka Hnulíková, ředitelka Odboru osobní dopravy a přepravy Českých drah.
Všechny vozy Českých drah jsou už v tuto chvíli označeny jako nekuřácké. Kuřácký oddíl se může ve vlaku ČD objevit pouze od některé ze zahraničních společností. Je to příklad maďarských vozů, řazených na vlaku EuroCity Hungaria, který spojuje Budapešť s Prahou a Hamburkem. Tyto vozy budou mít i po 9. prosinci vyznačené oddíly pro kuřáky, na území ČR tam ale kouřit nebude možné, stejně jako je tomu už od září v Německu a Rakousku. V mezinárodních vlacích, které jezdí mezi Českem a Slovenskem a jsou sestaveny z našich nebo slovenských vozů, se už přes rok nekouří na základě oboustranné dohody.
Historie kuřáckých vozů na české železnici
Na počátcích existence železnice se kouřilo ve vlacích všude. Bylo nepsaným pravidlem, že pokud přisedl muž k dámě, zeptal se, zda ji nebude vadit, když si zapálí. Pokud muž dámy ve vlaku nerespektoval, obracely se na průvodčího, který v této záležitosti rozhodl a kuřákovi v přítomnosti dam kouřit zakázal. Před koncem 19. století byla zavedena speciální dámská nekuřácká kupé, aby pánové neobtěžovali dámy dýmem z doutníků. Po první světové válce byl podíl kuřáckých a nekuřáckých oddílů v železničních vozech zhruba v poměru 2:1 ve prospěch kuřáků, v třicátých letech už to bylo přibližně 1:1. V šedesátých letech se poměr snižoval na 2:1 ve prospěch nekuřáků a v osmdesátých letech byl už podíl nekuřácké části ve voze přibližně 3:1. Ve vlacích začala být zároveň naprostá většina vozů nekuřáckých. Na začátku našeho století začínají kuřácké vozy postupně mizet.

Zdroj : iHned

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 28.04.

25°C
12°C

Pondělí 29.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20098)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13943)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14101)

• Last minute
18.1% (13486)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12976)

Celkem hlasů: 74604

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.