E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

08.10.2007

Kontroly na hranicích padnou 21. prosince

 

Kontroly na hranicích mezi starými a většinou nových členských států EU padnou už 21. prosince, tedy necelé dva týdny před plánovaným termínem.

 

Oznámilo to dnes v Bruselu portugalské předsednictví Evropské unie. Vstup do schengenského prostoru volného pohybu se týká devíti nových členských zemí, včetně České republiky a Slovenska.
Hranice se ve všech devíti případech otevřou 21. prosince, řekla dnes mluvčí portugalského předsednictví. Podle ní datum ještě oficiálně v listopadu potvrdí ministři vnitra členských zemí EU.
Ačkoli o tom, že by se prostor mohl rozšířit už před Vánocemi, se už hovořilo, žádná konkrétní data veřejnosti zatím sdělena nebyla. Původně se měl schengenský prostor na pozemních cestách rozšířit 31. prosince. Pro zrušení kontrol na letištích nadále platí původní termín konec března 2008.
Mluvčí předsednictví uvedla, že portugalský premiér José Sócrates hodlá otevření vnitřních hranic oslavit 21. a 22. prosince. Místo ceremonie nebylo zatím stanoveno, ale Sócrates má údajně v úmyslu navštívit postupně všechny země, jichž se rozšíření týká.
Zřejmě 25. a 26. října se sejde pracovní skupina, která se bude zabývat výsledky hodnocení fungování schengenského informačního systému, který obsahuje údaje o hledaných, pohřešovaných a nežádoucích osobách a o odcizených vozidlech či dokladech. V listopadu se pak Schengenu budou věnovat ministři vnitra a spravedlnosti a pak v prosinci i summit EU.
Česká republika je podle Vladimíra Řepky z tiskového odboru ministerstva vnitra na včasnější vstup do schengenského prostoru připravena a s termínem by neměla mít žádné problémy. "Konečné rozhodnutí však není na České republice. Nyní čekáme na výsledky kontroly. Nemůžeme tedy říci, zda ČR do Schengenu opravdu dříve vstoupí" dodal Řepka.
V září se v jednotlivých zemích uskutečnily kontroly fungování systému. První informaci o výsledcích by podle českého ministerstva vnitra měla Praha obdržet 8. října. Pokud vše bude v pořádku, čemuž podle Portugalců zatím vše nasvědčuje, pak by nic nemuselo vstupu nováčků EU do schengenského prostoru už před Vánocemi bránit.
Kromě ČR a Slovenska by se prostor měl rozšířit i o Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu a Maltu. Kypr požádal podle EU o roční odklad svého vstupu do Schengenu, protože potřebuje delší přípravu.
Schengenský prostor se jmenuje podle vesnice v Lucembursku, kde byla v roce 1985 smlouva o volném pohybu osob uvnitř EU podepsána. Do systému je zatím zapojeno 13 zemí EU (bývalá "patnáctka" bez Británie a Irska) a Norsko a Island.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 21.04.

25°C
12°C

Pondělí 22.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20017)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13860)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14025)

• Last minute
18.1% (13406)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12884)

Celkem hlasů: 74192

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.