E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

06.09.2007

Dny evropského dědictví nabídnou stovky nepřístupných památek

 

Čtyři stovky běžně nepřístupných památek se výjimečně otevřou veřejnosti v rámci Dnů evropského dědictví.

 

Akce se v České republice bude konat od 8. do 16. září na 300 místech. Návštěvníkům se otevře přes 500 památek státních, krajských a obecních, 367 církevních, ale i skoro stovka památek v soukromém vlastnictví.
Celkem si budou moci lidé vybírat z téměř tisícovky památek. Prohlídku architektonických, technických, sakrálních i přírodních památek doplní kolem 500 akcí. Katalog všech zpřístupněných památek je na internetové adrese www.ehd.cz. Národní téma letošních dnů jsou Památky, řemesla a lidová kultura.
Kromě hradů, zámků, městských paláců, církevních, hřbitovních, technických či vojenských památek se otevřou veřejnosti se speciálními programy i muzea a galerie. Národní galerie v Praze například připravila program poukazující na prolínání evropského umění do českého prostředí. Rozpis akcí je dostupný na www.ngprague.cz.
Národopisné muzeum Národního muzea zve návštěvníky do Musaionu v Letohrádku Kinských, kde se 8. září bude předvádět tradiční rukodělná výroba keramiky, dřevořezů, textilu a malby na sklo. Na druhý víkend konání Dnů evropského dědictví zve pražské Uměleckoprůmyslové muzeum do zámku v Kamenici nad Lipou, kde návštěvníkům zpřístupní studijní depozitář designu nábytku.
V rámci organizace akcí, které se při Dnech evropského dědictví konají, fungují takzvaní lokální garanti; letos jich je 211, jsou to hlavní organizátoři v každé lokalitě. Takovými garanty je v Praze kupříkladu městská část. Praha 1 si zvolila téma svých akcí Pivovary a pivovarnictví v historii a dnes a nabízí lidem možnost nahlédnout do klášterního pivovaru na Strahově, do domu U Schnellů, U Vejvodů či U Fleků. Podrobnosti o místech a časech prohlídek jsou na adrese www.praha1.cz.
Dny evropského dědictví se v Evropě a zároveň i v ČR konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy. Národní zahájení se každým rokem koná v jiném městě. Pořadatele vybírá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Letos se uskuteční v Uherském Hradišti.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 27.04.

25°C
12°C

Neděle 28.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20081)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13918)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14079)

• Last minute
18.1% (13454)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12947)

Celkem hlasů: 74479

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.