E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 10. 05. 2024
Svátek slaví Blažena
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

25.07.2007

Jízda Pendolinem podraží

 

České dráhy od 1. září zvýší cenu jízdného vlakem SC Pendolino v první třídě přibližně o 12 procent, jízdné ve druhé třídě tohoto vlaku zůstane zhruba stejné.

 

Zároveň ČD zavádí nový druh jízdného, který umožní cestujícím jízdu regionálními vlaky i Pendolinem na jednu jízdenku v rámci služby nazvané SC Net. Novinářům to dnes řekli zástupci Českých drah. Zároveň ČD od srpna postupně změní způsob odbavování cestujících na zhruba 60 největších stanicích ČR a zavede možnost koupit si jízdenku na Pendolino přes telefon.
Ředitelka odboru osobní dopravy a přepravy ČD Luďka Hnulíková uvedla, že úprava cen pro Pendolina souvisí s ukončením období zaváděcích cen pro tyto rychlíky vyšší kvality. Jako kompenzaci ČD podle ní nabídnou kvalitnější servis ve vlaku. Doplnila, že úprava cen se dotkne i žáků a studentů s jejich žákovskými a studentskými průkazkami, kteří budou od září platit vyšší cenu za rezervaci místa v Pendolinu. Nyní platí 86 korun, od září to bude plná cena ve výši 200 korun.
Po úpravě cen tak zákazník zaplatí za jízdu z Prahy do Ostravy ve druhé třídě prostřednictvím SC Net 500 korun a v první třídě 750 korun. Při cestě z Prahy do Břeclavi zaplatí ve druhé třídě 400 korun, v první třídě 600 korun. Jízdné zároveň zákazníka opravňují využít regionálních spojů v daném kraji sítě Regionet, kterými se dopraví do stanice, v níž Pendolino zastavuje.
Pendolino do Ostravy vyjde výrazně dráž než cesta autobusem, ale zákazník ušetří až dvě hodiny času. Například zákazník autobusového spoje Student Agency za cestu zaplatí 290 korun, ale do Ostravy přijede po pěti hodinách a 20 minutách. Pendolino stejnou trasu zvládne za tři hodiny a 19 minut.
Součástí změn je i to, že od 1. září budou ve vlacích SuperCity platit nabídky a slevy, které platí i v ostatních vlacích nižší kvality. "Jediné, co zůstane, je povinná rezervace," poznamenala Hnulíková.
České dráhy zároveň začnou již od srpna měnit způsob odbavování cestujících na největších nádražích v ČR. Všechna nádraží dráhy rozdělí do pěti kategorií, v nejvyšších kategoriích označených čísly 4 a 5 se ocitne 60 stanic. V nich budou současná ČD centra přeměněna na prostory, v nichž bude odbavování cestujících rozděleno do tří kategorií - základní odbavení, komplexní odbavení a nadstandardní služby.
U přepážek pro základní odbavení se budou prodávat pouze jízdenky pro jízdu na území ČR, nikoli do zahraničí, a nebudou zde podávány informace. To bude možné u přepážek pro komplexní odbavení. Nadstandardní služby se budou týkat lidí cestujících Pendolinem a vagony první třídy a také obyvatel se sníženou pohyblivostí či těhotných žen.
České dráhy zavedou i nový způsob přístupu k přepážkám. Zákazníci se budou nyní u přepážek pro základní a komplexní odbavení formovat do jediné fronty a postupně přistupovat k přepážkám, zatímco nyní se u každé přepážky tvoří fronta zvlášť. První stanicí, kde se nový systém objeví, bude od srpna Brno, následovat budou Praha-Holešovice a do konce roku by se mělo proměnit dalších necelých šest desítek stanic zahrnutých do kategorie 4 a 5.
Zájemci o cestu Pendolinem si budou moci od srpna koupit jízdenku i přes telefon Kontaktního centra ČD v rámci služby Teletiket přes karty MasterCard, Visa či Diners Club. Tento způsob prodeje používají například letecké společnosti. Postupně hodlá ČD tuto možnost nabídnout lidem i u vlaků Eurocity a Intercity. Jízdenku si pak může zájemce vyzvednout u přepážky pro nadstandardní služby, případně mu bude zaslána e-mailem a může si ji vytisknout na tiskárně doma či v kanceláři. "Vzhledem k tomu, že se jedná o nadstandardní službu, je k celému uskutečněnému nákupu nehledě na počet jízdenek účtován jednorázový servisní poplatek ve výši 100 korun," uvedly dráhy.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 11.05.

25°C
12°C

Neděle 12.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20161)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14003)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14149)

• Last minute
18.1% (13552)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13039)

Celkem hlasů: 74904

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.