E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 10. 05. 2024
Svátek slaví Blažena
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

16.07.2007

Cena letenek bude průhledná

 

Evropský parlament pokračuje v hájení práv cestujících v letecké dopravě. Včera poslanci Evropského parlamentu schválili nařízení umožňující,

 

aby cestující měli k dispozici přesné informace o konečné ceně letenek.
Evropská unie se na sektor letecké dopravy zaměřuje již tři roky. A tento její zájem již napomohl k tomu, aby se zvedly kompenzace pro cestující, kteří se nedostanou do "svého" letadla kvůli tomu, že je přeplněné nebo byl jeho let zrušen. Zavedena byla také opatření, jež umožňují handicapovaným cestujícím právo na bezplatnou asistenční službu na letištích. A byla zveřejněna "černá listina" méně bezpečných aerolinek ze států mimo EU, což umožní cestujícím vybrat si let u společnosti, které věří.
Legislativu, kterou navrhl litevský europoslanec Arunas Degutis, musí nyní ještě schválit jednotlivé členské země EU. Pokud se tak stane, pravidla by mohla vstoupit v platnost ještě v letošním roce.
Nová pravidla pro zveřejňování leteckých tarifů se zaměřují zvláště na internetový prodej letenek. A zasáhnou kromě klasických aerolinek, jako jsou kolosy Air France-KLM, Lufthansa nebo British Airways, také nízkorozpočtové přepravce, mezi něž patří třeba Ryanair či easyJet, ale i další.
Ti napomohli zdvojnásobení letecké přepravy nad Evropou v uplynulém desetiletí a zostřili konkurenci v celém sektoru. Právě nízkonákladoví přepravci ale často inzerují nižší ceny, aniž by do nich zahrnuli i dodatečné poplatky. Cestující, kteří si většinou vybírají právě podle ceny, jsou pak nemile překvapeni, když zjistí, že nakonec zaplatí mnohem více.
Aerolinky tak budou muset začít povinně uvádět úplnou konečnou cenu letenky - včetně letištních tax, palivových příplatků, rezervačních poplatků, daní a dalších provizí. Europoslanci navíc požadují, aby zákazníci měli právo se dozvědět, nač přesně se jednotlivé poplatky využívají, a počítat ve svých tarifech pouze skutečné náklady. Měla by tak skončit praxe, kdy cestující z různých zemí pak za stejný let zaplatí různou cenu.
"Snažíme se spotřebitele uchránit od zavádějících informací," prohlásil litevský poslanec Arunas Degutis, který zákon navrhl. "Cestující musí vědět, kolik zaplatí a za co přesně. Ti, kdo chtějí létat, jsou zákazníci jako kterýkoliv jiný spotřebitel."
Nová pravidla podporuje i Asociace evropských aerolinek. "Umožní všem hrát podle stejných pravidel," uvedla pro agenturu Bloomberg mluvčí asociace Francoise Humbertová.

Zdroj : iHned

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 10.05.

25°C
12°C

Sobota 11.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20159)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14000)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14145)

• Last minute
18.1% (13550)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13038)

Celkem hlasů: 74892

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.