E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 10. 05. 2024
Svátek slaví Blažena
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

10.07.2007

České hrady a zámky navštěvují téměř z poloviny cizinci

 

Výrazně se zvýšil počet Rusů a Italů. Nejvíce zahraničních turistů míří na Pražský hrad, kde cizinci tvoří čtyři pětiny návštěvníků,

 

vyplývá z ankety ČTK mezi českými hrady a zámky.
"Cizinci tvoří 80 až 85 procent našich návštěvníků, kterých letos bylo zatím 2,4 milionu, což je o pět procent více než loni. Hlavním důvodem bylo daleko příznivější počasí než v minulém roce," uvedl David Šebek ze Správy Pražského hradu s tím, že v letní sezóně očekává naopak mírný pokles počtu návštěvníků.
"Již několik let tvoří 47 procent našich návštěvníků turisté ze zahraničí. Na jaře k nám jezdí nejvíce mladí Italové, v letní sezoně i další národnosti, především rusky a anglicky mluvící turisté," zmínil vedoucí správy hradu Karlštejn Jaromír Kubů.
Hrad založený Karlem IV. letos navštívilo o 7000 více lidí než loni. V roce 2006 se oproti předloňsku jeho návštěvnost ale nepatrně snížila.
Mírný pokles počtu návštěvníků loni registroval i zámek Konopiště, letos je zatím situace lepší. "Letos zámek navštívilo přes 55.000 lidí, což je o pár stovek více než loni. Téměř 47 procent našich návštěvníků je přitom tvořeno zahraničními klienty," uvedla kastelánka zámku Marie Krejčová.
Dodala, že národnosti cizinců se liší podle období. "V dubnu k nám chodí nejvíce Italové, v letních měsících spíše Rusové a německy mluvící turisté," doplnila.
Nárůst počtu turistů loni naopak zaznamenal zámek Hluboká nad Vltavou, který v roce 2006 navštívilo přes 230.000 lidí, což je o pět procent více než předloni.
"Letos je návštěvnost zhruba stejná jako loni, přičemž přibylo více turistů ze zemí východní Evropy a Itálie," popsal návštěvnost Hluboké kastelán Miroslav Pavlíček. Cizinci tvoří 45 procent návštěvníků zámku.
Více ruských a italských turistů letos navštívilo i zámek Dobříš. "Oproti loňsku je celková návštěvnost zámku vyšší, včetně počtu cizinců. Nejvýrazněji se zvýšila návštěvnost Rusů a Italů," řekla Renata Semová ze zámku Dobříš. Kvůli tomu byly rozšířeny propagační materiály z dosud anglických a německých i o italské.
Informační materiály jazykově rozšířily i další hrady a zámky. Některé z nich zvýšily i rozsah nabídky živého tlumočení. Jiné zvláštní přípravy na cizince české hrady a zámky nechystají. V jejich letní nabídce jsou hudební koncerty, divadelní představení, přednášky či výstavy, které jsou určeny domácím i zahraničním hostům.
Zámek Dobříš například v červenci nabízí koncert orchestru mladých muzikantů z Nizozemska či španělské duchovní a světské písně. Na hradě Buchlov v srpnu vystoupí Dan Bárta či slovenská hudební skupina Peha. V zámku Hluboká nad Vltavou zahrají koncem srpna bratři Ebenové. Na Pražském hradě se konají Letní Shakespearovské slavnosti či výstava Emila Filly.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 11.05.

25°C
12°C

Neděle 12.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20161)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14004)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14149)

• Last minute
18.1% (13552)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13039)

Celkem hlasů: 74905

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.