E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 09. 05. 2024
Svátek slaví Ctibor
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

07.07.2007

Pobyt a jídlo jsou nejdražší v Evropě

 

Šálek kávy v Moskvě přijde českého turistu na zhruba 130 korun. Už druhým rokem je nejdražším městem světa. Vyplývá to z březnového průzkumu společnosti Mercer.

 

Studie zahrnovala 143 měst celého světa a zaměřila se na výdaje na jídlo, ubytování, oblečení, dopravu, spotřební zboží a zábavu.
Na druhém místě žebříčku je Londýn. Z evropských měst se do první desítky nejdražších řadí dánská Kodaň, švýcarská Ženeva a Curych. Myslete na to, než vyrazíte na cesty.
V první dvacítce se dále umístily Oslo, Milán, Paříž a New York.
Drahé jsou i Dublin a Vídeň.
Bratislava je na jednatřicátém místě a Praha až devětačtyřicátá. I podle průzkumu britské agentury Economist Intelligence Unit by se měl šetřivý cestovatel vyhnout Evropě. Na "starém" kontinentu je nejdráž. Ani Severní Amerika není levným místem. Naopak laciněji je v Asii, na středním Východě a v Africe. Nejméně drahá je Latinská Amerika.
Přesto všechno se Češi drží své Evropy. Jezdí hlavně do Chorvatska, Řecka, Španělska, Bulharska, Itálie a na Slovensko. Stále víc navštěvují severní Afriku, především Egypt a Tunisko, a jezdí se i do Turecka.
"Ve většině těchto zemí jsou ceny srovnatelné s těmi tuzemskými. Dražší než Česko jsou z populárních destinací Mallorca, řecké ostrovy, Chorvatsko nebo Kypr," říká Tomáš Brejcha z cestovní kanceláře Čedok. V západní Evropě je velmi drahá celá Skandinávie, Britské ostrovy a Island.
"Naopak až o polovinu levnější zboží můžete najít v Bulharsku, Tunisku, Turecku nebo Egyptě. Slušný poměr kvality a ceny nabízí například Rumunsko," dodává Tomáš Brejcha z Čedoku.
S Araby smlouvejte
V Egyptě a arabských zemích je slušností smlouvat. Patří to k místnímu koloritu. Ceny se dají snížit až o polovinu.
"V Egyptě jsou velmi laciné základní potraviny vyrobené na místě, protože jsou dotované státem," říká pracovník cestovní kanceláře Exim Tours. Placka chleba vás tam přijde v přepočtu přibližně na jednu korunu. Dovozové potraviny, jako dobrá vína, bývají naopak někdy i dražší než v Česku. V dolarových oblastech - Turecku, Egyptě, Dubaji, ale i v Thajsku - mají často dvojí ceny. Levnější v místní měně pro domorodce a dražší psané v dolarech pro turisty. Je dobré mít u sebe i místní měnu a při dvojích cenách platit tu výhodnější.
Drahá země, výhodné zboží
I v drahých zemích se dá levně nakoupit. Západní trh je přesycen botami, oblečením a značkovými výrobky. Takže v jinak drahých zemích je toto zboží často levnější než v Česku, kde je ho nedostatek. "Například parfém, za který v Česku zaplatíte 1500 korun ve Francii seženete za 900. I ve Španělsku je mnoho věcí až o 30 procent levnějších. Italský Milán je pro Čechy magnetem na nákup oblečení ve výprodejích," říká Tomáš Kaplan z agentury Zájezdy.cz.
Češi mají dnes podobné nároky na dovolenou jako ostatní obyvatelé unie. Objednávají zájezdy all-inclusive nebo polopenzi. "Konzervy si do zahraničí už moc nevozí. Jenom když jedou po vlastní ose třeba do Chorvatska, k Balatonu nebo do Bibione v Itálii," říká Dan Plovajko z cestovní kanceláře Fischer. Zájezd takto vyjde levněji, ale komfort na dovolené je nižší.

Zdroj : iHned

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 10.05.

25°C
12°C

Sobota 11.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20158)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13999)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14145)

• Last minute
18.1% (13549)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13037)

Celkem hlasů: 74888

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.