E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 10. 05. 2024
Svátek slaví Blažena
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

28.06.2007

Zahraniční dovolená v klidu a pohodlí

 

Také letos vyrazí tisíce Čechů na zahraniční dovolenou. Kromě oblíbených tradičních destinací, jako je Chorvatsko či Řecko, jsme znovu objevili například Bulharsko a Slovensko.

 

Neváháme však ani investovat do luxusních zájezdů do exotických zemí. Ať už zamíříte k blízkým sousedům, nebo do vzdálených míst, je právě teď čas se na takový pobyt dobře připravit.
Vedle zážitků z přírodních scenérií, jiné kultury a samozřejmě možnosti odpočívat podle svého výběru, je každý cestovatel vystaven v cizích zemích řadě rizik. Málokdo si uvědomuje, že třeba virová hepatitida typu A neboli žloutenka, často připomínaná jako tzv. nemoc špinavých rukou, nám hrozí nejen v exotické cizině, ale i v každé evropské zemi. Onemocnět se dá nepřímo jak z nakažené stravy či vody, tak samozřejmě přímo - špatně umytýma rukama.
Hepatitidě A se daří nejvíce v oblastech s nízkou úrovní hygieny, proto kdo míří do tropických či subtropických oblastí, měl by se nechat očkovat. Před odjezdem stačí jedna injekce, cestovatel je chráněn už dva týdny po vakcinaci nejméně rok. Kdo chce získat imunitu vůči žloutence na minimálně deset let, musí si zajít po půl roce ještě na jednu injekci.
Oloupat, převařit
Žloutenka je jen jedním z onemocnění, které nás na cestách mohou kvůli špatné hygieně postihnout. I obyčejným průjmům v exotických oblastech je lepší předcházet dodržováním základních pravidel:
- pijte nápoje pouze z originálních balení, nepřidávejte si do nich led, vodu z vodovodu nepoužívejte ani na čištění zubů
- jezte jen ovoce, které si sami umyjete nezávadnou vodou, a ještě ho pak oloupete
- vyhněte se zeleninovým salátům, jídlům od pouličních prodejců, jezte jen dobře tepelně upravené potraviny, zdrojem nákazy bývají nedovařené ryby a mořští živočichové
-nekoupejte se v otevřených nádržích a v moři tam, kde ústí kanalizace hotelů
"Po návratu z Indie absolvoval kolega řadu vyšetření, kromě toho, že se nakazil malárií, se zjistilo, že má napadená i játra. Přitom jsme jedli jen v hotelu. Ale je pravda, že jsme se koupali v bazénu, kde kolem nás plavaly Indky zahalené v sárí," vypráví o svém výletě za exotikou pětatřicetiletá manažerka Jana. Na služební cestu vzpomíná ještě dnes, po pěti letech, jako na horor.
"V hotelu jsem nemohla v noci spát, byla jsem nervózní a vystresovaná, ve dne jsme pořád u jídla hlídali, jestli před námi otevírají originální láhve s vodou, pili jsme hlavně horký čaj a po třech dnech jsme si nezvykle ostrou stravou úplně zkazili žaludky," říká Jana.
Očkování na míru
Rozhodně se při cestě do rizikových oblastí nevyplatí podceňovat ochranu proti malárii. Antimalarika se musí začít brát před odjezdem, pokračuje se ještě nejméně čtyři týdny po návratu z ciziny. Nevěřte na uklidňování typu - "Mně se tam nic nestalo, tak tobě taky ne." nebo "Teď zrovna tam komáři nejsou." - a zajděte se poradit do některého z center cestovní medicíny. Tam vám odborníci sestaví očkovací plán pro vybranou zemi doslova na míru. Je třeba ale začít včas, někdy i víc než měsíc před plánovaným odjezdem. Samozřejmostí by mělo být platné očkování proti tetanu, doporučuje se i ochrana proti břišnímu tyfu (chrání tři roky, dávkování je 1 injekce, orientační cena asi 460 korun), proti žluté zimnici (10 let, 1 injekce, 410 Kč), meningokokové meningitidě A+C (3 roky, 1 injekce, 200 Kč) a pro osoby, které se vydávají na cesty za dobrodružstvím, i proti vzteklině (2-5 let, 3 injekce, 430 Kč).
Pojištění na cesty
Každý rok přinášejí média dramatické zprávy o tom, jak se naši občané zranili či onemocněli při dovolené v zahraničí, a protože se na cestu nepojistili, mají nyní problémy se splácením výloh za léčbu v cizině. Češi jsou ale zřejmě nepoučitelní.
Klienti opravdu jezdí často nepojištěni a spoléhají se v zemích Evropské unie pouze na Evropský průkaz zdravotního pojištění s tím, že už není třeba uzavírat komerční pojištění. Je sice pravda, že naši turisté mohou s tímto průkazem v unii čerpat zdravotní péči, ale jen za stejných podmínek jako tamní obyvatelé, tedy včetně finanční spoluúčasti. Při uplatňování nároku však platí několik pravidel a omezení, na která je dobré pamatovat, a pro které se určitě vyplatí uzavřít cestovní pojištění.
Turistovi, který se spolehne pouze na mezinárodní dohody, hrozí, že se nejspíš nevyhne nákladům, které bude muset platit sám. Sem patří výlohy na repatriaci do zdravotnických zařízení nebo na cestu zpět domů. Mnoho lidí se také pojistí špatně. Uzavřou pojistku třeba na turistickou cestu, přestože vědí, že se budou věnovat více či méně rizikovým sportům. Proto je nutné při uzavírání smlouvy přesně specifikovat, jaké aktivity chce klient provozovat, aby měl patřičné pojištění. Pojišťovny nabízejí i řadu zajímavých slev a balíčků pro rodinné dovolené.

Zdroj : grandpendolino.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 11.05.

25°C
12°C

Neděle 12.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20161)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14001)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14147)

• Last minute
18.1% (13552)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13039)

Celkem hlasů: 74900

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.