E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

13.06.2007

Kolínsko

V Kolíně bude vlak vozit turisty po obnovené řepařské drážce

 

Klub pro obnovu kolínské řepařské drážky otevře 23. června po rozsáhlé rekonstrukci zaniklou úzkorozchodnou železnici původně sloužící k dopravě řepy do cukrovaru.

 

Po dvoukilometrové trati bude vlak tažený motorovou nebo parní lokomotivou vozit turisty, řekl jednatel klubu Tomáš Vanča.
"Obnovili jsme evropskou raritu. Kolínská řepařská drážka byla nejstarší v někdejších českých zemích," dodal. Kolínskou železnici pro přepravu řepy podle něj založil průkopník zemědělství, rytíř František Horský v roce 1894. Sloužila téměř 70 let.
V muzeu, které vzniklo u drážky na nádraží v Sendražicích, se návštěvníci dovědí také o někdejším způsobu dopravy řepy. "Vozila se na povozech nebo vagonech, nákladní auta tehdy neexistovala," dodal Vanča. Expozice připomene i historii pěstování a zpracování řepy v regionu. Postupně ji oživí i původní řepařské vagony z Kolína i dalších polabských drážek, a to z Dymokur, Kopidlna, Liběvsi a Vlkavy.
Rekonstrukce první etapy zaniklé železnice stála 20 milionů korun. Přispěla na ni Evropská unie, stát, kraj, město Kolín, Nadace partnerství a řada sponzorů. Pomohli i jednotlivci, a to koupí pražců, jichž se už prodalo 230.
Klub bude v rekonstrukci kolínské drážky pokračovat. Do dvou let chce trať prodloužit až do Býchor, nyní končí v takzvané Výrovně.
Polabské řepařské drážky vznikaly na přelomu 19. a 20. století a jejich délka přesáhla 130 kilometrů. Nejstarší z nich byla kolínská. Vedla z cukrovaru, který stál v místě dnešní elektrárny, a pokračovala do Františkova (nynějších Ovčár), Býchor a Jestřábí Lhoty. Trať měřila celkem 10,6 kilometru. Od jejího zániku v 60. letech minulého století po ní zůstaly jen části původního náspu.

Autor: ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19786)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13703)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13864)

Last minute
18.1% (13231)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12696)

Celkem hlasů: 73280

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.