E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 08. 05. 2024
Svátek slaví je svátek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

08.06.2007

Vízový režim mezi Ruskem a EU levnější a jednodušší

 

Víza do Ruské federace by měla být ode dneška levnější. Podle dohody o usnadnění režimu udělování víz občanům Evropské unie

 

a Ruska nově stanovený poplatek činí 35 eur (asi tisíc korun). Stejnou sumu budou platit Rusové cestující do zemí EU. Od poplatků budou osvobozeni blízcí příbuzní obyvatel Evropské unie a Ruska, studenti a invalidé, zdůraznil dnes v Moskvě šéf konzulárního oddělení ruského ministerstva zahraničí Vjačeslav Pavlovskij.
Zjednodušení se týká turistických víz s dobou pobytu do 90 dní, ale i víz pro více vstupů. S platností až do pěti let mohou být napříště vydávána víza poslancům, členům vlád, ale i příbuzným a dětem lidí legálně pobývajících na území EU a Ruska. Zjednodušená procedura získávání víz by se měla dotknout i podnikatelů, kteří mezi oběma destinacemi pravidelně cestují, řidičů mezinárodní přepravy či vědeckých, kulturních a uměleckých pracovníků včetně účastníků univerzitních a dalších výměnných pobytů.
Dohoda, podepsaná loni v květnu na summitu Rusko-EU v Soči, zkracuje také dobu vyřizování víz. "Čeští občané mají garantováno, že standardní doba vyřizování žádosti o vízum do Ruské federace zabere maximálně deset kalendářních dnů. Pouze ve výjimečných případech se může doba rozšířit na 30 dnů," řekl dnes ČTK český konzul v Moskvě Roman Masařík. České konzulární oddělení v Moskvě dosud vyřizovalo česká víza v průměru do týdne.
Pokud turista ztratí cestovní pas, dohoda mu zaručuje, že může opustit území bez víza, pouze s náhradním cestovním dokladem.
Nová dohoda je výhodná především pro ruské občany, kterým se zjednodušuje vízová procedura s 24 evropskými zeměmi. Z dohody jsou vyňaty Velká Británie, Dánsko a Irsko.
Šéf zastoupení Evropské komise v Rusku Marc Franco uvedl, že dohoda je počátkem nové etapy vztahů mezi EU a Ruskem. Zavedení nových biometrických pasů, o kterých Rusko zatím jen uvažuje, je jednou z podmínek, které povedou k celkovému bezvízovému styku mezi EU a Ruskem, dodal.
Podle náměstka ruského ministra zahraničí Alexandra Gruška je perspektiva zavedení bezvízového styku mezi Ruskem a EU záležitost "dlouhodobá, ne však nekonečná".
Podle nové dohody ale mohou už nyní cestovat mezi Ruskem a EU bez víz držitelé diplomatických pasů.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 09.05.

25°C
12°C

Pátek 10.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20157)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13997)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14144)

• Last minute
18.1% (13547)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13037)

Celkem hlasů: 74882

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.