E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 08. 05. 2024
Svátek slaví je svátek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

29.05.2007

Americké vízum po internetu?

 

Zájemci o americké vízum si od 1. července budou moci sjednat datum pohovoru na velvyslanectví po internetu. Nový systém nahrazuje telefonickou linku,

 

přes kterou žadatelé museli například i posílat formuláře faxem. Systém schůzek on-line by měl podle ambasády žadatelům o víza ušetřit čas a peníze. Velvyslanectví o tom informovalo v tiskovém prohlášení.
Možnost objednat se na americké velvyslanectví po internetu dosud mohli využívat pouze zájemci o studentské vízum a účastníci programu Work and Travel. Nyní bude k dispozici žadatelům o všechny druhy nepřistěhovatelských víz.
Zájemci o víza vyplní na stránkách velvyslanectví elektronickou žádost o vízum a pak si pomocí interaktivního kalendáře dojednají schůzku. Elektronickou žádost je třeba vytisknout a přinést na velvyslanectví k vízovému pohovoru společně s potvrzením termínu, které se automaticky vytvoří po vyplnění formuláře.
Za dojednání pohovoru po internetu zájemci o vízum nebudou platit. Nadále však budou platit poplatek za jeho vyřízení, který činí sto dolarů (asi 2100 korun). Budou muset rovněž uhradit 185 korun za kurýrní službu, která jim v případě kladně vyřízené žádosti vízum doručí.
Američané vyřizují v Česku přibližně 35 tisíc žádostí o víza ročně. Z toho tisíc je určeno pro studenty a 3500 žádostí podávají účastníci programu Work and Travel, v jehož rámci studenti vysokých a vyšších odborných škol ve věku od 18 do 30 let mohou ve Spojených státech čtyři měsíce pracovat a další měsíc cestovat.
Česká vláda dlouhodobě usiluje o bezvízový režim s USA. Americký Kongres se nyní zabývá návrhem zákona, na jehož základě by se měl bezvízový program USA rozšířit o další země, možná i o ČR či Slovensko. Jednání o zákoně se ale komplikuje, protože středoevropské a pobaltské země včetně ČR mají výhrady k úpravám, které by navržená pravidla zpřísnily.
Dosud do USA mohou bez víz jezdit pouze občané 15 členských států EU. Ze států, které k unii přistoupily od roku 2004, to platí jen pro Slovince, zbytek se týká starých členských zemí.

Zdroj: ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 09.05.

25°C
12°C

Pátek 10.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20156)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13996)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14144)

• Last minute
18.1% (13547)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13037)

Celkem hlasů: 74880

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.