E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 04. 05. 2024
Svátek slaví Květoslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

02.04.2007

Hrady, zámky a tvrze otevřely své brány turistům

 

Hrady, včetně Pražského, zámky a tvrze se otevřely tento víkend veřejnosti.

 

Zájem byl veliký, na čemž má svůj díl zřejmě i slunečné počasí. Turistickou sezónu za všechny památky zahájili v Telči na Jihlavsku. Za hudebního doprovodu trubačů otevřeli v sobotu zámeckou bránu. Slavnost se nesla v pohádkovém duchu. Zámek tak nezůstal nic dlužen svému vítězství v anketě Národního památkového ústavu o nejpohádkovější český hrad či zámek.
Návštěvníci v zahradě zámku v Telči sledovali rytířské souboje, v kině nejkrásnější české pohádky Jak se budí princezny či Pyšná princezna, které tam byly zfilmovány. Na náměstí byla k vidění lidová řemesla a představení folklórních souborů.
Na Pražském hradě mohli návštěvníci obdivovat krásy Jeleního příkopu a četných zahrad. K prezidentskému sídlu patří také zámecký park v Lánech na Rakovnicku, který bude veřejnosti otevřen od příštího víkendu. Přístupné jsou také palácové zahrady pod Pražským hradem a senátní Valdštejnská zahrada.
Řada památek připravila na začínající sezonu pro návštěvníky novinky. Do dějiště nejznámější knihy Boženy Němcové "Babička" do ratibořického zámku na Náchodsku vozily turisty zvláštní autobusy. Vojenské muzeum v Jaroměři-Josefově připravilo novou expozici militarií a po letech je opět přístupná v barokním hospitálu na Kuksu rodinná hrobka hraběte Šporka. První turisty přivítal také zámek ve Slatiňanech s muzeem koní.
Hrad Houska na Českolipsku ukázal poprvé návštěvníkům nově objevenou gotickou místnost. Hrad je obestřen tajemstvím. Neví se, kdy vznikl ani kdo ho postavil. Ví se jen, že už stál za přemyslovského krále Václava I. Říká se, že je bránou do pekel.
Zámek v Moravské Třebové na Svitavsku nabízí k prohlídce středověkou mučírnu. Zřídila ji tamější radnice a už při dnešním otevření se na ni přijelo podívat na 2000 lidí. Museli si vystát frontu, ale pak si mohli na vlastní kůži účinky útrpného práva a jeho mučících nástrojů vyzkoušet.
Snad nejproslulejší park v Lednici na Břeclavsku vsadil na výletní lodě, kterými vozí turisty po řece Dyji. Nějaké už má a svou flotilu doplní o dvě další, které spustí na vodu v nejbližších dnech. Plavidla jezdí na sedmikilometrové trase mezi zámkem, minaretem.
Na květiny vábí návštěvníky zámek v Lysicích na Blanensku. Přidal k nim výstavu pravěkých skalních maleb a fotografií z Asie od původního majitele hraběte Erwina Dubského. Živým "domem" chce být zámek v Kuníně. Nejvýznamnější románskou památku palácového typu v Česku - biskupský palác na bývalém přemyslovském hradě v Olomouci - si budou moct návštěvníci prohlédnout od úterý. V sousedství kostela svatého Václava ho dal vystavět biskup Zdík v první polovině 12. století.
Hrady a zámky i jejich parky a zahrady v České republice každoročně navštíví šest až sedm milionů lidí. V Česku je hradů a jejich zřícenin na 400 a zámků dokonce kolem 1600. Většina jich je ve státní správě, ale některé jsou i soukromé. Nejsou v nich jen expozice či výstavy, ale i muzea a školská nebo zdravotnická zařízení. Využívají je také vědecké instituce a vláda.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 05.05.

25°C
12°C

Pondělí 06.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20141)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13991)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14141)

• Last minute
18.1% (13539)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13024)

Celkem hlasů: 74836

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.