E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 10. 05. 2024
Svátek slaví Blažena
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

31.01.2007

Praha se řadí mezi hotelovou elitu

 

Za hotelový pokoj v Praze loni hoteliéři utržili v průměru více než 85 eur denně, o dvě procenta více než předloni.

 

Tato suma řadí českou metropoli mezi elitu evropských a blízkovýchodních měst. V žebříčku firem KPMG a The Bench obsadila Praha třináctou pozici a vedle Moskvy je jediným městem z postkomunistických zemí v první patnáctce.
"To je skvělá zpráva. Ukazuje, že Praha je dobré místo pro další investice hotelových řetězců. Ty přivezou svou klientelu a vydělá na tom celé město, obchody, služby," uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka. Podle jeho názoru tak ubude zahraničních turistů, kteří koupí levné letenky a z celé Prahy je zajímá jen levná zábava a nejlevnější pití. "Úroveň hotelu i města dělají hosté. Doufám, že zmizí výrostci kopající v noci do popelnic a nahradí je slušní hosté," dodal Hlinka.

Praha má i levné ubytování
Kritériem, podle kterého KPMG a The Bench města hodnotí, je výnosnost, čili příjem na jeden dostupný hotelový pokoj. Je násobkem průměrné denní sazby za pokoj a míry obsazenosti hotelů. Loni byly pražské hotely obsazeny průměrně ze 75 procent.
"Toto kritérium ukazuje výkonnost hotelu, zda klesá nebo stoupá míra obsazenosti a jak se vyvíjejí ceny," vysvětlil Tomáš Kulman, specialista společnosti KPMG Česká republika. Průzkum se však netýkal všech pražských hotelů. Majitelé menších ubytovacích zařízení většinou neposkytují data o své obsazenosti či o dosažených cenách.
Mimo centrum lze sehnat ubytování za zhruba třicet eur, tedy pod tisíc korun za pokoj a noc.
"Výběr je prováděn podle určitých kritérií týkajících se standardu hotelu, jeho kapacity nebo provozovatele. V rámci České republiky jsou do výzkumu zahrnuty především vybrané pražské čtyř- a pětihvězdičkové hotely, které jsou zpravidla provozovány mezinárodními řetězci," uvedl Kulman.

Nejdražší byla Moskva
V hodnocení zvítězily londýnské hotely s výnosností 166 eur, což bylo o 18 procent více než předloni. Průměrná denní sazba za pokoj přitom v Londýně dosáhla 205 eur. Nebyla ovšem nejvyšší. S 222 eury na jeden pokoj předčila britskou metropoli Moskva, která se ale kvůli nižší obsazenosti umístila v celkovém hodnocení až na druhém místě. Třetí místo zaujala Dubaj s výnosností 156 eur.
Nejrychleji rostly loni hotelové výnosy v lotyšské Rize, která těžila jak z nízké výchozí situace, tak z pořádání světového šampionátu v hokeji. Příjem na obsazený hotelový pokoj se tam meziročně zvýšil o 35 procent a dosáhl 44 eur. Naopak světový sportovní svátek číslo jedna, fotbalový šampionát, příliš růst celkové obsazenosti v Německu nepodpořil.
Výjimkou byl jen Berlín, kde výnosnost vzrostla o 28 procent na 94 eur, a Hamburk s nárůstem o 18 procent na 80 eur.
V celosvětovém srovnání rostla výnosnost hotelů nejvíce v asijsko-pacifické oblasti, a to o pětinu, v Evropě o 11,6 a ve Spojených státech o 7,5 procenta.

Zdroj : iHned

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 11.05.

25°C
12°C

Neděle 12.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20160)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14001)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14147)

• Last minute
18.1% (13551)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13039)

Celkem hlasů: 74898

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.