E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 10. 05. 2024
Svátek slaví Blažena
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

25.01.2007

Horská střediska se připravují na víkendový nápor lyžařů

 

Přívaly sněhu a mrazivé počasí zlepšily na horách podmínky k lyžování. Provozovatelé zimních areálů nyní dokončují poslední úpravy před nadcházejícím víkendem.

 

Očekávají, že na sjezdovky zamíří tisíce návštěvníků. Naopak vyznavači lyžařské turistiky se musejí obrnit trpělivostí - kvůli rozsáhlým polomům, které po sobě zanechal ničivý orkán, je řada běžeckých tratí mimo provoz.
Obezřetní by měli být lidé, kteří zamíří do Krkonoš či Jeseníků. Záchranáři tam kvůli přívalům sněhu vyhlásili druhý stupeň lavinového nebezpečí. Druhý stupeň na pětibodové škále znamená, že při mechanickém zatížení je možný ojedinělý výskyt lavin.
Na zahájení sezony se po měsíčním půstu chystají i jihočeská zimní střediska. Na Zadově chtějí lyžaře pustit na sjezdovky v pátek, ve Skiareálu Lipno v sobotu. Také v lipenském skiareálu finišují poslední přípravy. Až padesát centimetrů sněhu, zprovozněná lanovka Lipno Express i všechny vleky mají přilákat stovky návštěvníků.
Teploty v Jizerských horách se dnes pohybovaly mezi minus pěti až minus devíti stupni. V Bedřichově leží pětadvaceticentimetrová pokrývka, na hřebenech je ještě o pět centimetrů více. Zatím jezdí v Bedřichově jen jedna dětská sjezdovka na Malinovce, lyžuje se ale také na Severáku, Rejdicích a Příchovicích. Společnost Snowhill zasněžuje na Ještědu tratě F 10, Libereckou a Bucharku. Areál chce otevřít v pátek.
Výrazně se zlepšily podmínky v horských střediscích Krkonoš a Orlických hor. Lyžování nabízí většina areálů, kvůli vyhlášení nouzového stavu v lesích po větrné kalamitě je ale uzavřena krkonošská běžecká magistrála. Například v areálu Černá hora v Janských Lázních je až 60 centimetrů sněhu, v provozu je kabinová lanovka i sedm lyžařských vleků.
Vleky o víkendu pojedou ve všech větších zimních střediscích v Ústeckém kraji. Ideální podmínky však lidé najdou jen tam, kde je umělé zasněžování. V Krušných a Lužických horách napadlo zhruba dvacet centimetrů sněhu, který ale ze sjezdovek sfoukává silný vítr. Dobré podmínky pro lyžování slibují provozovatelé středisek Telnice na Ústecku a Bouřňák na Teplicku.
V Karlovarském kraji se opět lyžuje na nejvyšším vrcholu Krušných hor Klínovci, kde je v provozu Dámská sjezdovka. Upravena je v celé své délce asi 1500 metrů. V provozu je také lanová dráha. Technický sníh se vyrábí i na ostatních sjezdovkách. V Božím Daru zahájil provoz areál Novako.
Vleky jezdí také v Beskydech, například v Bílé, na Pustevnách nebo v Mezivodí ale vlekaři otevřeli jen některé sjezdovky, protože zájem lyžařů je zatím menší. V Jeseníkách by se o víkendu měly rozjet vleky ve většině lyžařských středisek. Na horách napadlo od dvaceti do padesáti centimetrů sněhu a provozovatelé vleků sjezdovky stále zasněžují. Lyžaři si mohou přijít na své například mimo jiné v Loučné nad Desnou.
Také lyžařské areály ve Zlínském kraji se chystají na první pořádné lyžování v této sezoně. V provozu jsou již některá střediska na Vsetínsku a nepřetržitě se lyžuje i v níže položené Stupavě v Chřibech na Uherskohradišťsku. O víkendu se rozjedou další vleky, například v Hostýnských vrších na Trojáku nebo na Tesáku. Běžkaři mohou využívat strojově upravené stopy z Pusteven k horské chatě Martiňák.
Na Vysočině se některé vleky rozjedou už v pátek odpoledne. Na svazích leží několik desítek centimetrů přírodního sněhu. V největším lyžařském areálu v Novém Městě na Moravě na Žďársku je na sjezdovce na Harusově kopci kolem 25 centimetrů prašanu.
V Pardubickém kraji se bude lyžovat například v areálu v Čenkovicích na Orlickoústecku. Kromě slabé vrstvy technického sněhu napadlo ve středisku asi dvacet centimetrů.
Příznivci zimních sportů si přijdou na své už i ve středních Čechách. Ode dneška se lyžuje na Šibeničním vrchu u Mnichovic nedaleko Prahy. V pátek se rozjede vlek ve sportovním areálu Monínec u Sedlce-Prčice na Benešovsku, v neděli se otevře rekonstruovaná sjezdovka Padák v Příbrami.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 11.05.

25°C
12°C

Neděle 12.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20161)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14001)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14147)

• Last minute
18.1% (13552)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13039)

Celkem hlasů: 74900

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.