E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 10. 05. 2024
Svátek slaví Blažena
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

12.01.2007

Průzkum: Turistům v ČR nejvíce vadí špína a nepořádek

 

Domácím i zahraničním turistům v České republice nejvíce vadí nízká úroveň péče o veřejnou čistotu a pořádek.

 

Spokojeno bylo pouhých 20 procent z nich. Vyplývá to z průzkumu státní agentury CzechTourism, kterého se v Praze a jednotlivých regionech zúčastnilo téměř 27.000 turistů. Naopak nejvíce lidí vyjádřilo spokojenost s úrovní veřejného stravování a cenou služeb, shodně 75 procent.
Dalším problémem, který turisty nejvíce trápí, je špatná dopravní infrastruktura a nedostatečná nabídka služeb pro motoristy. Přitom právě automobil je nejčastějším prostředkem, který zahraniční turisté při cestě do ČR využívají. Turistům vadí například i malá nabídka programů pro volný čas nebo nepoctiví prodejci suvenýrů.
Průzkum na druhé straně vyvrací některá nelichotivá klišé o Češích. Podle něj již například neplatí tradiční představa o nedůvěře místních lidí vůči návštěvníkům. Nejvíce turistů, celých 80 procent, si totiž pochvalovalo přátelskost a vstřícnost domorodců. Výjimkou je v tomto směru pouze Praha. Kladně lidé hodnotili také turistické značení (78 procent) a péči o památky (76 procent).
A jak si vedly jednotlivé regiony? Mezi nejlépe hodnocené ve všech kategoriích patří Jižní Čechy, kde turisté oceňovali služby pro cykloturisty, péči o čistotu a také přírodní bohatství regionu a množství historických památek. Překvapivě nejlepší ve službách motoristům je podle výzkumu Šumava.
Praha naopak vládne v nákupních příležitostech nebo zábavě. Nejlepší personál v restauracích mají podle průzkumu na Jižní Moravě, kde také vládne vůči turistům nejpřívětivější atmosféra.
Na chvostu se naopak umístilo Plzeňsko, které je nejhorší v 16 kategoriích a patří k nejhorším i v dalších sedmi kategoriích, a také Severní Morava a Slezsko. Zde návštěvníci nejsou spokojeni s rozsahem a dostupností ubytovacích kapacit nebo s péčí o bezpečnost návštěvníků.
Průzkum také poukázal na jeden zásadní rozdíl mezi domácími a zahraničními turisty. Čeští turisté se podle něj rádi vracejí na známá místa, kde byli spokojeni. Zahraniční turisté naopak chtějí spíše poznávat místa nová, co již viděli pro ně ztrácí na zajímavosti.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 11.05.

25°C
12°C

Neděle 12.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20166)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14005)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14150)

• Last minute
18.1% (13555)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13041)

Celkem hlasů: 74917

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.