E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 10. 05. 2024
Svátek slaví Blažena
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

06.01.2007

Počasí lyžování nepřeje, na horách je sněhu málo

 

Teplé počasí zatím lyžování nepřeje. Na horách je sněhu málo a v provozu jsou jen některá lyžařská střediska, někde sezona ještě ani nezačala.

 

Milovníci zimních sportů si na kvalitní sníh na sjezdovkách budou muset počkat. Například v Krkonoších ale turisté místo k vlekům míří ve větší míře než je obvyklé do muzeí a krytých sportovišť.
Krkonošská muzea Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) zaznamenala na přelomu roku ve srovnání s předchozími roky až o polovinu více návštěvníků. V trutnovském plaveckém bazénu měli loni v prosinci o polovinu vyšší tržby než v předminulém roce.
V Krkonoších a Orlických horách se teploty pohybují nad bodem mrazu, během dne v některých oblastech i pršelo. Většina lyžařských areálů v Krkonoších je kvůli nedostatku sněhu pouze v částečném provozu, na hřebenech Krkonoš leží přibližně 46 centimetrů sněhu.
V Orlických horách dnes kvůli špatným sněhovým podmínkám přestaly jezdit vleky v Deštném, v Říčkách se podmínky po dešti a oteplení také zhoršily, otevřená zatím zůstává červená sjezdovka, na které je asi 20 centimetrů technického sněhu.
V Harrachově letos sezona pořádně nezačala. Lyžuje se jen na zhruba 400metrovém úseku sjezdovky, protože jinde není dost sněhu. Není možné zasněžovat ani uměle, protože teploty v horském středisku se pohybují nad bodem mrazu.
Přestože většina zimních středisek v Libereckém kraji nabízí možnost lyžování alespoň v omezeném rozsahu, zájem dnes nebyl velký. Teploty v celém kraji se totiž pohybují kolem pěti stupňů nad nulou a od rána i v nejvýše položených krkonošských areálech pršelo. Na sjezdovkách leží kolem 15 až 20 centimetrů mokrého převážně technického sněhu. Déšť ale podmínky k lyžování dál zhoršuje. Kvůli nedostatku sněhu je od pátku mimo provoz například areál na libereckém Ještědu.
Počasí nepřeje ani milovníkům zimních sportů na jihu Čech. Téměř bez sněhu jsou největší střediska v jihočeské části Šumavy Lipno a Zadov. Na lipenských svazích leží do sedmi centimetrů technického sněhu a přístupné je jen dětské lyžařské hřiště. Na Zadově je pak ještě o dva centimetry sněhu méně. Jezdí tu sice nová čtyřsedačková lanovka na Kobyle, na kopec však vyváží pouze pěší turisty. Teploty v obou areálech se pohybují kolem čtyř stupňů nad nulou.
V západních Čechách bylo dnes možné lyžovat pouze na nejvyšším vrcholu Krušných hor Klínovci. V provozu je tady v délce 1,5 kilometru Dámská sjezdovka a také krátká sjezdovka v areálu Pod zámečkem. Jezdí se na technickém sněhu, který by přes teploty nad nulou měl vydržet do neděle. Částečně v provozu je rovněž areál Novako v Božím Daru, určený pro děti a začínající lyžaře. V západočeské části Šumavy jsou kvůli nedostatku sněhu téměř všechny skiareály mimo provoz.
V Jeseníkách dnes spustilo vleky pouze několik lyžařských středisek. Milovníci zimních sportů lyžují na místních sjezdovkách na technickém sněhu, přírodního je v horách nedostatek. Vyznavačům sjezdového lyžování navíc kazí požitek z jízdy nepříznivé počasí. Lidé si mohou zalyžovat v Petříkově, Dolní Moravě, Branné a na Ramzové.
Špatné podmínky pro turisty a lyžaře jsou i v Beskydech. Teploty nad nulou likvidují sníh na sjezdovkách. Mráz ve vyšších polohách zase zhoršuje schůdnost hřebenových chodníků pro pěší turisty i běžkaře. V omezené míře jedou vleky jen ve větších střediscích.
Nejvíce sněhu je na Lysé hoře, kde leží až 30 centimetrová vrstva. Nejlepší podmínky pro lyžování jsou zřejmě v lyžařském areálu Mezivodí v obci Bílá na Frýdecko-Místecku. V provozu tam jsou všechny tři vleky i dětská lanovka. V největším beskydském areálu na Pustevnách je zatím v provozu jen jeden vlek.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 11.05.

25°C
12°C

Neděle 12.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20167)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14005)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14150)

• Last minute
18.1% (13555)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13041)

Celkem hlasů: 74918

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.