E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Neděle, 12. 05. 2024
Svátek slaví Pankrác
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

14.12.2006

Češi utratí za cesty 30 miliard

 

Češi letos poprvé za zájezdy utratí více než 30 miliard korun, zatímco loni cestovní kanceláře utržily za prodej zájezdů 28 miliard korun.

 

Vyplývá to ze statistik Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, která sdružuje více než 270 subjektů.
"Letošní sezóna je jednoznačně nejlepší za poslední roky," říká mluvčí asociace Tomio Okamura.
Důvodem nárůstu prodeje zájezdů byla dlouhá zima, chladný srpen a silný kurs koruny. Díky ní vyjde Čechy pobyt v zahraničí levněji než dříve.
Nehybnost cen zájezdů potvrzuje i zjištění Českého statistického úřadu. Za tři čtvrtletí se ceny zájezdů zvýšily o pouhých 0,7 procenta. Průměrná cena zájezdu je letos 14 tisíc korun.
"Dalším letošním průvodním jevem je fakt, že spolu se zvyšující se životní úrovní klienti žádají čím dál vyšší standard sluýeb," tvrdí Okamura. A za lepší služby jsou ochotni utratit víc peněz. Podle Okamury typický český zákazník žádá ubytování ve tříhvězdičkovém hotelu, v případě individuálních zimních zájezdů do Rakouska se standardem stává dokonce čtyřhvězdičkový hotel.
Ve srovnání s rokem 2005 stagnuje prodej zájezdů na poslední chvíli. Zatímco loni si takový zájezd koupilo asi 300 tisíc lidí, což je zhruba dvacet procent v?ech prodaných zájezdů, letos cestovní kanceláře hlásí mírný pokles. Kvůli dlouhé zimě byl totiž letos tak velký zájem o letní zájezdy, že na last minute již zbyla jen úzká nabídka.
Mezi zeměmi bylo i letos nejpopulárnější Chorvatsko, kde trávilo dovolenou asi 850 tisíc českých turistů, na druhém místě je Slovensko s půl miliónem lidí. Počet Čechů, kteří jezdí na dovolenou do Chorvatska, se však již nezvyšuje. "Zájem českých turistů se přesouvá směrem k nepoznaným vzdálenějším destinacím, jako například Egypt, Tunisko nebo Turecko," myslí si Okamura.
Podle prognózy asociace budou čeští turisté i v roce 2007 stále víc směřovat do vzdálenějších středomořských zemí. Hitem však má být Slovensko.

Zdroj : iDnes

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pondělí 13.05.

25°C
12°C

Úterý 14.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20194)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14024)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14174)

• Last minute
18.1% (13572)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13059)

Celkem hlasů: 75023

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.