E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

30.11.2006

V západočeské Šumavě slouží nová cyklostezka vhodná i pro běžkaře

 

Letním i zimním návštěvníkům Šumavy začal dne 28.11.2006 oficiálně sloužit pětikilometrový úsek nově postavené cyklostezky

 

z Gerlovy Hutě na Novou Hůrku nedaleko Železné Rudy. Tři metry široká cyklostezka bude v zimě při dostatku sněhu strojově upravována a bude sloužit i jako trasa pro běžkaře, v mezidobí pro jízdy na in line bruslích nebo kolečkových lyžích, řekl dnes ČTK ředitel Národního parku Šumava Alois Pavlíčko. Spolu s ním novou stezku i zimní běžkařskou sezonu v národním parku otevřela běžkyně Kateřina Neumannová.
Na celé Šumavě je podle mluvčího parku Radovana Holuba kolem 450 kilometrů běžeckých stop, z toho 320 kilometrů se udržuje. Podobnou délku mají i cyklostrasy. Neumannová, kterou nedostatek sněhu zatím nutil trénovat doma na kolečkových lyžích, by osobně nebyla proti lehkému zpoplatnění běžeckých stop. "Pokud by za to byly ty služby. Tratě by byly kdykoliv upravené a lidi by byli spokojení a zároveň by byla upravená parkoviště - je to normální v zahraničí, asi to bohužel bude muset být normální i u nás, jinak se těch kvalitních stop nedočkáme," poznamenala.
Nový úsek je vůbec první samostatný jízdní pás pro cyklisty v šumavském národním parku, jinak jsou tam pouze značené cyklotrasy, které vedou po místních a lesních komunikacích a cestách. Dnes zprovozněná část je prvním úsekem z plánované stezky, která má vést z Gerlovy Hutě přes Novou Hůrku do Prášil a Srní. Tento úsek by měl měřit kolem 35 kilometrů. V budoucnu by měla pokračovat výstavba ze Srní na Modravu a výhledově by se mohla propojit s jihočeskou částí tak, aby spojovala Železnou Rudu s Lipnem, popsal Pavlíčko. Celkové náklady na takovou stezku se odhadují na 100 milionů korun, vše záleží nejen na projektech, ale hlavně na financích.
Výstavba prvního pětikilometrového úseku v západočeské části Šumavy přišla bez DPH na víc než 18 milionů korun. Většinu peněz, přes 10,6 milionu korun, získal Plzeňský kraj jako příjemce dotace z evropského programu Interreg IIIA, národní park zaplatil přes 6,6 milionu korun a státní rozpočet přidal 711.000 korun. Trasa, které vede i přes mokřady, se začala stavět letos v červnu. Její součástí je také nové nástupní přírodní parkoviště v Gerlově Huti pro 50 osobních aut a zastávka autobusu.
Stezka má asfaltový povrch, kolem šesti mostků přes vodoteče a rašeliniště je povrch přírodní. Stavebníci tam museli počítat s až třiceticentimetrovými pohyby půdy například při jarním tání. Takové změny by živičný povrch stezky mohly potrhat.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 30.03.

25°C
12°C

Neděle 31.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19856)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13758)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13914)

Last minute
18.1% (13280)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12754)

Celkem hlasů: 73562

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.