E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 15. 05. 2024
Svátek slaví Žofie
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

23.10.2006

Nejvíce rozhleden v Česku má Ústecký kraj

 

Nejvíce příležitostí podívat se na své okolí svrchu mají v Česku obyvatelé Ústeckého kraje. V regionu je 32 rozhleden,

 

což je nejvyšší počet ze všech krajů. "Zásluhu na tom mají především naši němečtí předchůdci, protože většina staveb pochází ještě z období Rakousko-Uherské monarchie, " tvrdí znalec českých rozhleden Jan Nouza.
Úplně nejstarší vyhlídka stojí v parku u zámku Krásný Dvůr na Lounsku. Pochází už z počátku 19. století, ale pro veřejnost je uzavřená. Veřejnosti nepřístupná je i nejmenší rozhlednička, kterou lze najít na Lovoši na Litoměřicku.
Srdce každého turisty naopak potěší jedna z nejvyšších a prý i nejkrásnějších kamenných rozhleden v Česku, která se nachází na Děčínském Sněžníku. Poprvé si na ni vyšlápli výletníci v roce 1864.
Řada měst v Ústeckém kraji se může pochlubit i honosnými městskými vyhlídkovými restauracemi. Radnice do jejich rekonstrukcí v poslední době investovaly miliony korun. Zachránit se tak na poslední chvíli podařilo například více než stoletý výletní zámeček Větruše v Ústí nad Labem. Od počátku roku zavítalo do jeho vyhlídkové věže více než 28.000 lidí. Odměnou za zdolání 111 schodů jim byla vyhlídka do zhruba desetikilometrové vzdálenosti.
V poslední době zaplevelují české kopce a vršky telekomunikační stožáry, které slouží i jako vyhlídky. Tyto rozhledny, které jsou si podobné jako vejce vejci, naštěstí nejsou podle Nouzy pro Ústecký kraj typické. Naopak v regionu vyrostly telekomunikační stožáry s rozhlednami, které dokazují um některých českých architektů. Příkladem je vysílač a vyhlídka u Náčkovic na Litoměřicku.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 16.05.

25°C
12°C

Pátek 17.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
26.9% (20258)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14085)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14234)

Last minute
18.1% (13631)

Prostřednictvím internetu
17.4% (13126)

Celkem hlasů: 75334

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.