E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 22. 05. 2024
Svátek slaví Emil
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

19.10.2006

Ruzyně zavede od listopadu nová bezpečnostní pravidla EU

 

Pro cestující na Letišti Praha budou od pondělí 6. listopadu platit nová pravidla pro

 

provádění bezpečnostních kontrol, která vyplývají z nařízení Evropské komise. Nové bezpečnostní nařízení upravuje zejména přepravu tekutin a gelů. Nově také zavádí maximální limit rozměru příručních zavazadel. Omezení velikosti kabinových zavazadel začne platit od konce března příštího roku. Cílem zpřísněných kontrol je zvýšení ochrany pasažérů před hrozbou terorismu. Na nová bezpečnostní pravidla upozornila generální ředitelka Letiště Praha Hana Černochová.
Cestující si na palubu letadla budou moci vzít podle nového nařízení EU jen takové tekutiny a gely, které koupili v letištních obchodech až za stanovišti bezpečnostní kontroly. Pokud si tekutiny nebo gely koupí v letištních obchodech v prostoru mezi pasovou a bezpečnostní kontrolou, pak je musí mít zabalené v řádně označeném sáčku. Uvnitř sáčku musí být doklad o zaplacení zboží s informací, že ho cestující zakoupil v den letu. Zboží budou do speciálních sáčků s logem letiště balit přímo jeho prodejci.
Omezení se týká také množství tekutin a gelů pro osobní potřebu, které si s sebou mohou cestující na palubu brát. Maximální velikost jednoho balení bude 100 mililitrů a pasažéři je musí mít zabalené v průhledném uzavíratelném sáčku o objemu maximálně jeden litr. Sáčky budou k dispozici na ruzyňském letišti před odbavovacími přepážkami. Cestující si tak do nich ještě před odbavením budou moci přemístit veškeré tekutiny a gely pro osobní potřebu, například léky, masti nebo kapky.
Evropská komise zavádí nově také povinnost vyjímání elektronických zařízení, například notebooků, ze zavazadel a jejich samostatnou detekční kontrolu. Ta se týká také svrchního oblečení cestujících. Tato opatření jsou však už v Ruzyni zavedena, takže nebudou mít žádný vliv na nový systém kontrol.
Příruční zavazadla, která si s sebou mohou brát pasažéři na palubu, budou od konce března příštího roku limitována rozměry 56 x 45 x 25 cm. Výjimku z velikosti kabinových zavazadel budou mít jen křehké předměty, nebo takové, u nichž hrozí jejich poničení, například hudební nástroje. Ty budou procházet samostatnou kontrolou.
Letiště Praha je na nové nařízení podle ředitelky připraveno. "Máme už například zajištěný personál, který bude cestujícím rozdávat letáky s informacemi a obrázky, co si s sebou na palubu mohou, a co naopak nemohou vzít," řekla Černochová ČTK.
Předpokládá, že by odbavování nemělo trvat déle než dosud a mělo by být i nadále plynulé. "Má to jedinou podmínku, že budou cestující respektovat tato opatření a budou na odbavení připraveni. Pokud by cestující nedodrželi tato pravidla, pak je pracovníci kontroly nesmí se zavazadlem nebo zbožím, které nesplňuje podmínky EU, pustit na palubu letadla," řekla ředitelka.
Nová pravidla jsou jednotná pro všechna letiště EU, platit budou také na Islandu, v Norsku a Švýcarsku. Brusel o jejich zavedení začal diskutovat po srpnovém zmařeném teroristickém útoku na letadla směřující z Londýna do USA. Lidé cestující z letišť mimo EU si na palubu letadla nebudou moci vzít tekutiny a gely zakoupené na těchto letištích, protože na ně se výjimka pořizování tohoto zboží nevztahuje.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 23.05.

25°C
12°C

Pátek 24.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.8% (20367)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14189)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14345)

• Last minute
18.1% (13734)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13236)

Celkem hlasů: 75871

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.